Ιουλίου 09, 2009

Ντ. Μπακογιάννη: Ετοιμοι για αμοιβαία αποδεκτή λύση με ΠΓΔΜ


Το 2009 είναι πράγματι μια κρίσιμη χρονιά για όλα τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στην αναφορά της στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως η γειτονική χώρα αποτελεί μοναδική παραφωνία στη θετική κατεύθυνση των χωρών της Βαλκανικής προς την Ευρώπη.
«Είμαστε έτοιμοι για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μια λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων...», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι στην άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι -μοναδικός κυρίαρχος στην εσωτερική πολιτική σκηνή- κρατάει στα χέρια του την τύχη της χώρας του και την ευρωατλαντική της πορεία.
«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό», υπογράμμισε, «είναι ότι συζητάμε για μια λύση που θα εφαρμοσθεί πραγματικά. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφαρμοσθεί έναντι όλων. Μιλάμε για λύση κοινά αποδεκτή, για λύση που τα δύο μέρη θα συμφωνήσουν μόνα τους, χωρίς επιβολή του ενός στον άλλο, χωρίς νικητές και ηττημένους».
Με αφορμή εξάλλου τις προτάσεις που κόμισε ο Μάθιου Νίμιτς, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει αναλυτικά τον διαμεσολαβητή για τις απόψεις της επί των τελευταίων αλλαγών και εξέφρασε την ελπίδα να πράξει ανάλογα και η άλλη πλευρά.
Αναφερόμενη εξάλλου στο Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να γεννηθεί στην Κύπρο, από τους ίδιους τους Κυπρίους και να γίνει αποδεκτή από αυτούς.
Ορισμένοι επιμένουν να αναφέρονται σε τεχνητά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησίες και έξωθεν παρεμβάσεις τρίτων»
«Η λύση θα είναι προϊόν της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη. Θα είναι δύσκολη και θα απαιτήσει συμβιβασμούς. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό πρωτίστως στην Τουρκία, που με το στρατό κατοχής καθορίζει και το βαθμό ευελιξίας της Τουρκοκυπριακής πλευράς στη διαπραγμάτευση», επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:
«Εντός του 2009 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το λεγόμενο πρωτόκολλο της Άγκυρας. Αυτό πράγματι είναι ένα ορόσημο το οποίο η Τουρκία πρέπει να δει με ρεαλισμό. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».
«Η Ελλάδα -τόνισε- είναι ίσως ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε να γίνουν εκπτώσεις στη διαδικασία. Πλήρης συμμόρφωση – πλήρης ένταξη. Αυτή είναι η πολιτική μας».
Στο σημείο αυτό η υπουργός Εξωτερικών στηλίτευσε τόσο τη στάση της γείτονος στο θέμα της λαθρομετανάστευσης («Δυστυχώς, κάποιοι στην Τουρκία επιλέγουν μόνοι τους να μπουν στη γωνία», είπε με αφορμή και τις πρόσφατες προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε από Τούρκους αξιωματούχους), όσο και τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο.
«Υπάρχουν και στις δύο χώρες αυτοί που επενδύουν στην τριβή και την ένταση. Πιο εύκολος λαϊκισμός από το να επιτεθείς στο γείτονα δεν υπάρχει. Αυτό είναι λάθος και επικίνδυνο γιατί δηλητηριάζει την κοινή γνώμη», παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη.
Καταλήγοντας, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η κυβέρνηση ποτέ δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, ούτε αναζήτησε το εύκολο πολιτικό κέρδος εις βάρος των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της χώρας. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο για έναν Υπουργό Εξωτερικών από την ομόνοια και την κοινότητα σκοπών και αξιών του πολιτικού κόσμου της χώρας του», κατέληξε στην εισήγησή της προς την Επιτροπή.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Νίμιτς στα Σκόπια τέθηκαν χθες σε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ υπό τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο της Προεδρίας, στη σύσκεψη εξετάστηκαν αναλυτικά οι προτεινόμενες ιδέες του κ. Νίμιτς και διεξήχθη συζήτηση επ΄ αυτών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας, στη σύσκεψη «συζητήθηκε η εκπεφρασμένη αναμονή του Μάθιου Νίμιτς, στη διάρκεια του Αυγούστου, να ακούσει τις απόψεις των ηγεσιών των δύο χωρών, σχετικά με τους τρόπους και τις δυνατότητες εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης».
«Στη σύσκεψη -συνεχίζει η ανακοίνωση- σημειώθηκε ότι η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" παραμένει αφοσιωμένη και εποικοδομητική στη διαδικασία, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για τη "μακεδονική" και την ελληνική πλευρά, για την οποία -όπως επισημαίνεται- οι πολίτες της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" θα αποφανθούν σε δημοψήφισμα».
«Εκφράσθηκε η πολιτική βούληση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η κρατική ηγεσία να συνεχίσει τις επιπλέον διαβουλεύσεις για τον προσδιορισμό των περαιτέρω κινήσεών της» καταλήγει η ανακοίνωση.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο προέδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, αρμόδιος για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, Αμπντουλακίμ Αντέμι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας Ζόραν Γιόλεφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου