Ιουλίου 17, 2009

Μείωση στα επιτόκια χορηγήσεων ζήτησε ο Γ. Παπαθανασίου

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν με ταχύτερους ρυθμούς τα επιτόκια χορηγήσεων.

Συνεδρίασε σήμερα το Συμβούλιο Εποπτείας για την ενίσχυση της ρευστότητας, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου, του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα και των εκπροσώπων του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν με ταχύτερους ρυθμούς τα επιτόκια χορηγήσεων.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, τα επιτόκια θα πρέπει να συμβαδίζουν με ό, τι γίνεται στην Ευρώπη, καθώς το άνοιγμα της «ψαλίδας» παραμένει μεγάλο συγκριτικά με τα επιτόκια της Ε.Ε. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα εξελίσσεται με ταχύτερο ρυθμό απ΄ ό,τι στην Ευρώπη, καθώς τα νέα δάνεια χορηγήθηκαν με ρυθμό 8,8% τον περασμένο Μάιο στην Ελλάδα, ενώ στην Ε.Ε. με 3,1%.
Η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν είναι δομική και συνεπώς δεν είναι ανησυχητική, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε ισχυροποίηση του ευρώ - με την δομική έννοια - συνεπώς οι πρόσφατες (ανοδικές) κινήσεις δεν είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στο Reuters.

Το ευρώ ανήλθε την Πέμπτη στο 1,4146 έναντι του δολαρίου από 1,3830 δολάρια στις 8 Ιουλίου και ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία από τα 1,2455 δολάρια στις αρχές Μαρτίου.

Οι εξαγωγείς στην ευρωζώνη υποστηρίζουν ότι το όριο αντοχής για αυτούς είναι λίγο πάνω από τα 1,40 δολάρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου