Ιουλίου 09, 2009

Προ της κατάρρευσης τα Ταμεία του Δημοσίου προειδοποιεί η ΑΔΕΔΥ

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε χθες η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας παρέμβαση της κυβέρνησης για να διασωθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και να συνεχίσει η λειτουργία του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφάλισης του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που χθες απειλήθηκε εκ νέου από παύση πιστώσεων των φαρμακοποιών.
Ο φόβος για την κρίση των ασφαλιστικών Ταμείων του Δημοσίου επιτείνεται και από την πίεση που θα επιφέρει η έξοδος γυναικών από το Δημόσιο μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την εξίσωση ορίων ηλικίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ για την έκδοση μιας συνταξιοδοτικής απόφασης που αφορά την απονομή εφάπαξ απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια. Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο λόγω των αιτήσεων συνταξιοδότησης που αναμένεται να καταθέσουν μέσα στο καλοκαίρι οι εκπαιδευτικοί. Η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων αποδίδεται στο μεγάλο έλλειμμα του Ταμείου που ανέρχεται στο ποσό του 1,3 δισ. ευρώ. Ελλειμμα το οποίο παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη.
Το χρέος του υπερβαίνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, οι ασφαλισμένοι διαπιστώνουν ότι έχουν περικοπεί τουλάχιστον 89 εξετάσεις, ενώ οι φαρμακοποιοί ενεργοποιούν ξανά το «όπλο» της διακοπής εκτέλεσης συνταγών, ζητώντας χρήματα από τους ασφαλισμένους.

Στα 2,68 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που είναι μέλη του ΣΦΕΕ, ενώ ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας φθάνει τις 820 ημέρες. Αυτό καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα το ΦΠΑ, που αναλογεί, 9%, και έχουν μάλιστα πληρώσει το φόρο εισοδήματος καθώς και προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το επόμενο έτος για πωλήσεις σε νοσοκομεία που αντιστοιχούν σε ποσά που δεν έχουν ακόμα εισπραχθεί. Σημειώνεται ότι το ποσό των 2,68 δισ. ευρώ αφορά στοιχεία της 31 Δεκεμβρίου 2008.
Στην ανακοίνωση ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «ύστερα από αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ΣΦΕΕ για την πρωτοφανή και επικίνδυνη συσσώρευση χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οφείλουμε σήμερα να υπογραμμίσουμε ότι κινδυνεύει ουσιαστικά η δυνατότητα πολλών φαρμακευτικών επιχειρήσεων για την ομαλή και απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία. Η δημόσια υγεία βρίσκεται στα πρόθυρα σοβαρής κρίσης».
Πρόκειται για χρέη 3 ετών προμήθειας φαρμάκων προς τα κρατικά νοσοκομεία με τιμές αγορανομικά καθοριζόμενες από το κράτος, οι οποίες προκύπτουν από το μέσο όρο των 2 φθηνοτέρων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 και της φθηνότερης τιμής στα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, με επιπλέον υποχρεωτική έκπτωση 13% και υποχρεωτική παρακράτηση άλλο ένα 6%. «Η διευκρίνιση αυτή κρίνεται αναγκαία διότι κυκλοφορεί ένας μύθος, ότι δήθεν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις γνωρίζουν το καθεστώς υπερβολικών καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των χρεών και έχουν ενσωματώσει τα διαφυγόντα κέρδη στην αρχική τιμολόγηση των φαρμάκων. Πρόκειται για καθαρό ψέμα, καθώς η τιμή των φαρμάκων δεν καθορίζεται από τις επιχειρήσεις αλλά αποκλειστικώς και μόνον από το κράτος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΦΕΕ.
Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι το άνοιγμα του θέματος για μια νέα ρύθμιση, που έγινε στα μέσα του 2008 είχε ως αποτέλεσμα οι διοικήσεις όλων σχεδόν των νοσοκομείων να «παγώσουν» τη σταδιακή εξόφληση. Πριν το τέλος του 2008, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι μέχρι 31-12-08, θα δίδονταν το 1/3 των χρεών σε μετρητά και το υπόλοιπο με ομόλογα. Έπειτα από μήνες συναντήσεων και συζητήσεων η κυβέρνηση παρουσίασε ένα «σχέδιο» για την εξόφληση των χρεών. Προτάθηκε η άμεση αποπληρωμή του 35% των οφειλών και η ρύθμιση του υπολοίπου στις αρχές του 2010. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε τη ρύθμιση της πρώτης δόσης (35%) το Μάρτιο του 2009. Δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου