Ιουλίου 17, 2009

Υποβάλλεται στη Χάγη το υπόμνημα της προσφυγής κατά της Ελλάδας

Τη Δευτέρα υποβάλλετα από την ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το υπόμνημα των λόγων προσφυγής στην οποία προχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι με την άσκηση βέτο κατά της ένταξής της στο ΝΑΤΟ –στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, η χώρα μας παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ το υπόμνημα περιλαμβάνει όλες τις δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων, καθώς και δημοσιεύματα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη στοιχειοθέτηση των επιχειρημάτων κατά της Ελλάδας. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομερή εξήγηση της υπόθεσης καθώς και των γεγονότων και των δικαιωμάτων που επικαλείται η ΠΓΔΜ.

Το εκτενές έγγραφο θα κατατεθεί από το συνεκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στο Δικαστήριο, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος αναμένεται να προβεί και σε σύντομη δήλωση ενώπιον του Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το χρονικό πλαίσιο που καθορίστηκε τον Ιανουάριο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η ΠΓΔΜ πρέπει να υποβάλει γραπτό υπόμνημα έως την 20η Ιουλίου 2009, ενώ η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει την απάντησή της έως την 20η Ιανουαρίου 2010.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου όλα τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν ομόφωνα, πως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος.

Ο απερχόμενος γ.γ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, επανέλαβε ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε βέτο παρά απόφαση η οποία ελήφθη με την αρχή της ομοφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου