Ιουλίου 13, 2009

Μήνυμα Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα για τη λαθρομετανάστευση

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο ζήτησε και πάλι το σεβασμο και την υλοποίηση των συμφωνιών που έχει υπογράψει για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα «είναι και διατεθειμένη, αλλά και υποχρεωμένη, να συνεργαστεί με την Τουρκία για την επανεισδοχή των λαθρομετανστών», και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν τηρεί ικανοποιητικά την σχετική συμφωνία, που έχει υπογράψει με τη χώρα μας».

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι, που συμφωνήθηκαν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πλήρης ένταξη και πλήρης συμμόρφωση. Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι διογκούμενο και επανέλαβε πως απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προκειμένου να επιλυθεί. Πρόσθεσε ακόμη πως «η προσέγγιση της επίλυσης του προβλήματος πρέπει να στηρίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτον, στην αντιμετώπισή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κοινές πολιτικές, δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο και τρίτον, σε πολιτικές οικονομικής στήριξης των χωρών απο όπου προέρχονται οι λαθρομετανάστες».

Υπογράμμισε επίσης και πάλι την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Frontex, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό βήμα τις κοινές θαλάσσιες περιπολίες».

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός συμφώνησε στην απο κοινού -στο πλαίσιο της ΕΕ- αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και χαρακτήρισε θεμελιώδους σημασίας τη σύμπραξη και διπλωματική συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών. Τόνισε ακόμη ότι η ισπανική προεδρία έχει ως στόχο την ενίσχυση της Frontex, την ενίσχυση της δομής και σταθερής δράσης της ΕΕ για την τήρηση των συμφωνιών επαναπροώθησης και την υιοθέτηση μιας μεταναστευτικής πολιτικής, που θα συνοδεύεται απο τη στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών, χωρίς την οποία -όπως είπε- δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης, καθώς και οι διμερείς σχέσεις .

KKE

Βολές κατά της ΕΕ με αφορμή το ζήτημα της μετανάστευσης και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ισπανία εξαπέλυσε το ΚΚΕ τονίζοντας πως «η ΕΕ όχι μόνο ευθύνεται αλλά και επιθυμεί την μετανάστευση».

«Οι απάνθρωπες συμφωνίες και τα μέτρα κατά των μεταναστών στοχεύουν σε μετανάστες ομήρους, μισοπαράνομους και φοβισμένους, ώστε να γίνονται εύκολο θύμα στην άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών και να τους αξιοποιούν για την προώθηση γενικότερων αντιδραστικών σχεδίων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

ΛΑΟΣ

«Ο κ. Καραμανλής από τη στιγμή που αποφάσισε να πάει στην Ισπανία δεν θα πρέπει να περιορισθεί σε επίσκεψη μόνο στην ηπειρωτική χώρα. Θα πρέπει να πάει και στα Κανάρια για να δει πώς προστατεύει η χώρα αυτή τους πολίτες της από τους λαθρομετανάστες, που επιχειρούν να μπουν από τη Δυτική Αφρική και πώς η Ισπανία έλυσε το πρόβλημα μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Tα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.


H Dora


Την ανάγκη «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα δεδομένου ότι «χρειάζονται υποδομές και πόροι, ώστε να ισορροπήσει η ανάγκη προστασίας των συνόρων με την ανάγκη παροχής ασύλου» υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σε εκδήλωση «ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης» της κοινωνίας έναντι των προσφύγων, την οποία οργάνωσε το Ελληνικό Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

Αναφερόμενη στα χθεσινά γεγονότα της Πάτρας η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η κατάσταση, η οποία επικρατούσε εκεί επί 12 χρόνια, ήταν στίγμα για τον ελληνικό πολιτισμό, και ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί, θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες του ελληνικού κράτους με προτεραιότητα στα παιδιά.

Η υπουργός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος και αναφέρθηκε στα στοιχεία του 2008, σύμφωνα με τα οποία, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 42 εκατομμύρια.

Η κ. Μπακογιάννη εστίασε επίσης στο διαχωρισμό μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη, λέγοντας ότι οι πρόσφυγες δεν φεύγουν από τον τόπο τους αναζητώντας απλώς μια καλύτερη τύχη, αλλά επειδή απειλείται η ζωή τους από εμφυλίους, θρησκευτικές ή φυλετικές διώξεις, γεγονός που αποτυπώνεται σε κείμενα του διεθνούς δικαίου, όπως η Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και η Σύμβαση της Καρταχένα του 1984, οι οποίες ορίζουν την έννοια του πρόσφυγα και τα δικαιώματά του.

Σημείωσε, επίσης, ότι η αίτηση ασύλου ασκείται πολλές φορές καταχρηστικά και δεν είναι εύκολος ο διαχωρισμός του πρόσφυγα από τον οικονομικό μετανάστη, τόσο λόγω της απουσίας υποδομών στις χώρες προέλευσης, που θα επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του, όσο και εξαιτίας των διώξεων, που μπορεί να υφίσταται εκεί.

Η υπουργός έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη «συναντίληψης και κοινής δράσης, άσκησης πολιτικής πίεσης σε τρίτες χώρες για συμφωνίες επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών, διάθεσης πόρων για τη φύλαξη των συνόρων και διασφάλιση του ασύλου, προληπτικής και παρεμβατικής πολιτικής της ΕΕ για την αποτροπή συγκρούσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες και καλύτερος συντονισμός στην παροχή αναπτυξιακής βοήθειας, για την αντιμετώπιση των αιτίων της φτώχειας και της ανάπτυξης».

«Ξέρουμε τι θα πει προσφυγιά, έχουμε υπάρξει πρόσφυγες, εξόριστοι, μετανάστες. Αλλά για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης, όχι μόνον στα λόγια, αλλά στην πράξη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα, η υπουργός απάντησε ότι άλλαξε τη νομοθεσία για ταχύτερη παροχή ασύλου και δημιουργεί κέντρα υποδοχής, ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με την Υπατη Αρμοστεία σε προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν την τιμά» και ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή και να δουλέψουμε μαζί για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και η ΕΕ να βοηθήσει την Τουρκία να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με τις γειτονικές της χώρες, για να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα με τη μετανάστευση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου