Ιουλίου 28, 2009

Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ η μαύρη τρύπα στο 6μηνο

Στα όριά τους φέρνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα απανωτά χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση. Παρά τα εισπρακτικά μέτρα όμως, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται αντί να αυξάνουν, και το μάρμαρο θα πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι πολίτες και οι μικρομεσαίοι, αφού η τρύπα φτάνει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο 6μηνο.

Αντιμέτωποι με καταιγίδα φόρων και επιβαρύνσεων βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίοι. Μέσα στο κατακαλόκαιρο, δύο εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για το ΕΤΑΚ και τους ημιυπαίθριους. Σε ανάλογη θέση θα βρεθούν και μετά το φθινόπωρο και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει και κατάργηση φοροελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών.

Σε περίπου 10 μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων. 1 εκατ. ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν τα παραπάνω τετραγωνικά του σπιτιού τους, πληρώνοντας «με το καλημέρα» 250 – 350 ευρώ ο καθένας. Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, πάνω από 2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν επίσης να πληρώσουν ξανά για το ΕΤΑΚ του 2008 -μετά τις διορθώσεις- αλλά και για τα νέα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ 2009 που θα αρχίσουν να καταφθάνουν μετά τα τέλη Αυγούστου.

Κοντά σε αυτά, έρχονται ακόμα: 128.000 εκκαθαριστικά για την έκτακτη εισφορά, η δόση για όσους έκαναν περαίωση ή ρύθμισαν ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά ακόμα και εκκαθαριστικά του φόρου για το εισόδημα που δηλώθηκε το 2008.

Επιπλέον και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πρέπει να πιάσουν χαρτί και μολύβι για να δουν τι θα κληθούν να πληρώσουν μετά το φθινόπωρο για τα τέλη κυκλοφορίας, το ειδικό τέλος για οχήματα μεγάλου κυβισμού αλλά και για τον «περιβαλλοντικό» φόρο παλαιότητας. Πέρα από όλα αυτά που θα πληρώσουν στο β΄ εξάμηνο, έρχονται και νέες αυξήσεις φόρων. Για να βρει πρόσθετα 2,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει μετά τον Οκτώβριο στην κατάργηση φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης. Από το μέτρο δεν θα θιγούν πάντως, όπως τονίζουν στο υπουργείο Οικονομίας, τα φορολογικά προνόμια των τρίτεκνων, πολύτεκνων και των ατόμων με αναπηρία.
Η ώρα της λυπητερής έφτασε και για τον ΟΣΕ με τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα (!), καθώς από την 1η Αυγούστου, με το ξεκίνημα μιας κατ΄ εξοχήν περιόδου αυξημένων μετακινήσεων, επιβάλλονται αυξήσεις έως και 33% στα εισιτήρια, ως …πρώτη δόση του πακέτου που έχει ανακοινώσει πρόσφατα ο υπουργός Μεταφορών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Συγκεκριμένα, αυξάνονται κατά 33% για τα απλά τρένα, κατά 13% για τα Intercity και κατά 7% για τα express.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου