Ιουνίου 16, 2009

Δηλώσεις Φερχόιγκεν (;) για Κυπριακό

Κυνικά σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόϊγκεν παρατήρηση της βουλευτού Αντιγόνης Παπαδοπούλου ότι στερείται της δυνατότητας να μεταβεί στο σπίτι της στην κατεχόμενη Μόρφου, εκτός αν επιδείξει το διαβατήριο της.
Η παρατήρηση προς τον αντιπρόεδρο της ΕΕ από την κα Παπαδοπούλου, η οποία εξελέγη ευρωβουλευτής, έγινε κατά τη σημερινή συνάντηση του με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής.
«Είσαι τυχερή που μπορείς να επισκεφθείς την οικία σου, ενώ εγώ στη Γερμανία δεν μπορούσα καθόλου και υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, όπου μερικοί δεν μπορούν καθόλου να επισκεφθούν τις κατοικίες τους», ήταν επί λέξει το σχόλιο του κ. Φερχόϊγκεν.
Το πρόβλημα, είπε ο Φερχόιγκεν, μπορεί να επιλυθεί οριστικά μόνον με τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού και αυτό θα γίνει με την επίλυση του Κυπριακού.
Στη συνάντησή του με την Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής, ο κ.Φερχόιγκεν θέλησε να κάνει μια διευκρίνιση σχετικά με ό,τι είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2004 για την απόρριψη από τους Ελληνοκυπρίους του σχεδίου Ανάν.
Αυτό που κατ' επανάληψη είπα, δήλωσε ο Φερχόιγκεν, ήταν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σεβαστό. Δεν άσκησα κριτική στην Κύπρο και στο λαό της για την απόρριψη του σχεδίου, «αλλά σε έναν άνδρα» και ποτέ δεν χρησιμοποίησα τη λέξη «εξαπατήθηκα», αλλά είπα ότι «παραπλανήθηκα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Φερχόϊγκεν τόνισε, μεταξύ άλλων, πως είναι κρίσιμο να υλοποιήσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, προκειμένου να ανοίξουν και τα υπόλοιπα κεφάλαια για την ενταξιακή της πορεία.
Εξ άλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου για ποιο λόγο χρειάζεται η παρουσία μεγάλου αριθμού τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο,ο κ. Φερχόιγκεν απάντησε: «Δεν έχω αναπτύξει εγώ τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο, ως εκ τούτου δεν μπορώ (να σχολιάσω)»."Είναι κι αυτό μεταξύ των λεπτομερειών της τελικής διευθέτησης, αλλά για ποιό λόγο ερωτάτε εμένα;», πρόσθεσε ο κ. Φερχόϊγκεν απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο.
Ο Τουρκοκυπριακός τύπος γράφει ότι ο κ.Φερχόϊγκεν αποκάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «Πρόεδρο της Δημοκρατίας», στο δείπνο, που του παρέθεσε χθες βράδυ στην οικία του ο κ.Ταλάτ.
Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό τύπο, σε δηλώσεις οι κύριοι Φερχόϊγκεν και Ταλάτ ανέφεραν ότι συζητήθηκαν οι σχέσεις με την ΕΕ και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Ο κ. Φερχόϊγκεν δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν κάθε δικαίωμα να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ένταξη στην ΕΕ. Πρόσθεσε ότι θα μπορέσει να βοηθήσει στις συνομιλίες, όχι σαν μεσολαβητής ή επιδιαιτητής αλλά αν παραστεί ανάγκη να συμβουλεύσει.
Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι η συνομιλία με τον κ. Φερχόϊγκεν ήταν εποικοδομητική και ότι του δόθηκε η ευκαιρία να τον ενημερώσει για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες και να ακούσει τις απόψεις του.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την ικανοποίησή του «επειδή ο κ.Φερχόϊγκεν επανειλημμένα υπογράμμισε ότι είναι φίλος των Τουρκοκυπρίων και της Κύπρου».
Αντιδράσεις Κυβέρνησης, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ σε δηλώσεις Φερχόϊγκεν
Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι διευκρινήσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν για τις δηλώσεις του το 2004 με αφορμή την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Τουρκία, που έκανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ανέφερε ωστόσο ότι η ουσία είναι πως η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να τις υλοποιήσει. Υπέδειξε μάλιστα ότι η περίοδος ως τον Δεκέμβριο, οπότε και θα γίνει η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, προσφέρεται για αξιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να πεισθεί η Άγκυρα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.
Ανέφερε ακόμη ότι η Λευκωσία θα αξιοποιήσει το διάστημα αυτό, ως μοχλό πίεσης στην Τουρκία, ώστε να συνεργαστεί για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις αναφορές Φερχόιγκεν πως, όταν άρχιζαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, το θέμα του κατοχικού στρατού στην Κύπρο ήταν γνωστό.
Εμείς, τόνισε ο κ. Κυπριανού, αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από μια ευρωπαϊκή χώρα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή λύση, η οποία να προνοεί την παραμονή ξένων στρατευμάτων στο νησί.
Ανέφερε επίσης ότι στις χθεσινές δηλώσεις του κ.Φερχόιγκεν, υπήρξαν και θετικά και αρνητικά σημεία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την έκφραση εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι δεν έχει αντιληφθεί πως κάποια δήλωση του Γκίντερ Φερχόιγκεν, ορθά ερμηνευμένη, μπορεί να θεωρηθεί ότι στρέφεται εναντίον λύσης που να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και να ενώνει την Κύπρο.
Είπε επίσης ότι για τον ίδιο μετρά το γεγονός ότι ο κ. Φερχόιγκεν θέλει λύση που να εδράζεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι τα περαιτέρω σχόλια δεν θα ωφελούσαν την επιθυμητή ενότητα, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και με Ευρωπαίους εταίρους.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι δεν νομίζει να υπάρχει οποιοσδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που να διανοείται παραμονή κατοχικών στρατευμάτων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει στην περίοδο του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν και τη συμπεριφορά του κ. Φερχόιγκεν.
Τότε ο λαός, είπε ο κ. Φωτίου, αντιμετώπισε «μια πρωτοφανή για τη διεθνή διπλωματία συνωμοσία επιβολής απαράδεκτης λύσης στο πρόβλημά του και ο κ.Φερχόιγκεν δεν ήταν άμοιρος ευθυνών».
Ο κ.Φωτίου κάλεσε τον κ.Φερχόιγκεν να επιδεικνύει περισσότερο σεβασμό στον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο και τη βούληση του κυπριακού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου