Ιουνίου 11, 2009

Πανδημία γρίπης των χοίρων κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημέρωσε τις χώρες-μέλη του το απόγευμα της Πέμπτης ότι ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού για τη νέα γρίπη στην ανώτατη κατηγορία 6 που αντιστοιχεί σε πανδημία -την πρώτη από το 1968. Το μέτρο επιτρέπει τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων, αν και ο ιός δεν έχει παρουσιάσει επικίνδυνες μεταλλάξεις και παραμένει σχετικά ήπιος.
Η κήρυξη πανδημίας αποφασίστηκε στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη έπειτα από επείγουσα συνάντηση ειδικών. Την εξέλιξη επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με το Associated Press, κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Σκοτίας, της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης.
Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σε συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται να δώσει στις 19.00 ώρα Ελλάδας η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.
Το επίπεδο συναγερμού 6 σημαίνει μόνο ότι η εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1 πληροί τα επίσημα κριτήρια της πανδημίας -το κυριότερο από αυτά είναι η σταθερή εξάπλωση από άνθρωπο σε άνθρωπο πέρα από την ήπειρο στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ο ιός.
Η απόφαση του ΠΟΥ δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει εμφανίσει ύποπτες μεταλλάξεις ούτε ότι γίνει πιο επικίνδυνος. Προτρέπει όμως τις κυβερνήσεις να θέσουν σε ισχύ τα σχέδια αντιμετώπισης επιδημιών και να διαθέσουν άμεσα νέα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η απόφαση θα επιταχύνει επίσης τις διαδικασίες για την ανάπτυξη εμβολίου.
Η τελευταία πανδημία προκλήθηκε το 1968 από τη λεγόμενη γρίπη του Χονγκ Κονγκ που σκότωσε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους.
Η εποχική γρίπη προκαλεί κάθε χρόνο 250 με 500 χιλιάδες θανάτους, ενώ ο ιός Η1Ν1 είχε προκαλέσει μέχρι την Τετάρτη 141 θανάτους σε σύνολο 27.737 περιστατικών.
Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται νοσηλεία, ωστόσο ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι ένα μεγάλο κύμα νέων μολύνσεων θα μπορούσε να «γονατίσει» τις υποδομές υγείας, ειδικά στις φτωχότερες χώρες.
Τον Μάιο, αρκετές κυβερνήσεις ζήτησαν από τον ΠΟΥ να αποφύγει την κήρυξη πανδημίας προκειμένου να μην προκληθεί πανικός.
Η ανησυχία τους δεν ήταν αβάσιμη: Ο φόβος έχει ήδη καταλάβει την Αργεντινή, όπου τα νοσοκομεία γέμισαν από κόσμο που ανησυχεί για τη νέα ίωση. Τον περασμένο μήνα, ένα λεωφορείο που έφτασε από την Αργεντινή στη Χιλή λιθοβολήθηκε από το τρομαγμένο πλήθος που νόμιζε ότι ένας από τους επιβάτες ήταν μολυσμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου