Ιουνίου 11, 2009

Οδηγίες Αλαφούζου-Ολιγαρχίας για Ν.Δ. και λαθρομετανάστευση

από http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_270_11/06/2009_318178Tου

Αθανασιου Ελλις

H επιτυχία του ΛΑΟΣ πρέπει να απασχολήσει σε βάθος όλα τα κόμματα, κυρίως τα δύο μεγάλα, και πρωτίστως τη Ν. Δ. Η τακτική του Γιώργου Καρατζαφέρη υπήρξε ευφυέστατη. Επέλεξε μια επιτυχημένη γυναίκα χωρίς ακραία χαρακτηριστικά ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, κίνηση που νομιμοποίησε ακόμη περισσότερο τη γενικότερη πολιτική παρουσία του ΛΑΟΣ. Ταυτόχρονα, αξιοποίησε άριστα τη διείσδυση σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας για να αναδείξει με επιμονή, και τελικά αποτελεσματικότητα, δύο σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν όλο και περισσότερο τον απλό πολίτη: την ανασφάλεια και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον λαβύρινθο της διογκούμενης λαθρομετανάστευσης.
Ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει ότι έλαβε το μήνυμα, αν και τις προηγούμενες ημέρες έκανε ό, τι μπορούσε για να μας πείσει για το αντίθετο. Καθώς σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, θα ήταν μέγα σφάλμα να υποτιμήσει τη σημασία των δύο αυτών ζητημάτων. Ταυτόχρονα, η διαπίστωση ότι ο ΛΑΟΣ αντλεί περισσότερους ψηφοφόρους από τη Ν.Δ. δεν πρέπει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στο συμπέρασμα ότι η λαθρομετανάστευση αποτελεί «πρόβλημα της Κεντροδεξιάς».
Η «προοδευτική» προσέγγιση του ζητήματος συχνά εκλαμβάνεται ως αδράνεια ή και παθητική αποδοχή του φαινομένου το οποίο πλήττει πρωτίστως τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, που αναγκάζονται να συμβιώσουν με τους παράνομους μετανάστες. Οι τριβές στις υποβαθμισμένες γειτονιές αυξάνονται και εύκολα μπορούν να καταλήξουν σε γενικευμένη έκρηξη με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα δεν έχει κομματική χροιά. Προσωπικότητα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με τεράστια εμπειρία, που και εδώ και πολλά χρόνια δεν μετέχει στην πολιτική, μετέφερε πριν από λίγες ημέρες στον γράφοντα «τη διάχυτη ανησυχία πολλών πως κάποια στιγμή θα έχουμε αίμα στο Σύνταγμα» και πρόσθεσε: «Ο φίλος μου ο Προκόπης (Παυλόπουλος) οφείλει να προσεγγίσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα με πολιτικό τρόπο, όχι μόνο ως συνταγματολόγος». Αν δεν το καταφέρει αυτός, ίσως κληθεί κάποιος άλλος να το πράξει.
Η λαθρομετανάστευση δεν γεννά μόνο ανασφάλεια. Δημιουργεί και ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αφού αυξάνει την ανεργία μεταξύ των νόμιμων εργαζομένων. Απαιτεί λοιπόν μέτρα και μάλιστα άμεσα. Τόσο μεμονωμένα, από την ελληνική πολιτεία, όσο και σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς πολλοί από τους εκατό χιλιάδες μετανάστες που εισέρχονται κάθε χρόνο παράνομα στην Ελλάδα καταλήγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ως κυβέρνηση η Ν.Δ. δεν έχει την πολυτέλεια να περιορίζεται στη λεκτική ανάδειξη του προβλήματος, αλλά οφείλει να το διαχειρισθεί. Η επιτυχία της σε αυτό το μέτωπο θα την θωρακίσει έναντι του επίδοξου συνιδιοκτήτη της «πολυκατοικίας».
Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο πλέον προσφιλής στόχος του προέδρου του ΛΑΟΣ, έδειξε πως έλαβε το μήνυμα επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά. Κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί τις τελευταίες δύο ημέρες στη Νορβηγία και στη Σουηδία, ανέδειξε την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης ως προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και έσπευσε να ανακοινώσει ότι ένα αεροπλάνο γεμάτο παράνομους μετανάστες αναχώρησε ήδη για το Πακιστάν.
Ο Κώστας Καραμανλής και τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. (Μπακογιάννη, Σουφλιάς, Παυλόπουλος κ. ά.) είναι μετριοπαθείς πολιτικοί που δεν πιστεύουν σε ακραίες συμπεριφορές. Η προσέγγισή τους βρήκε ανταπόκριση στον μεσαίο χώρο και οδήγησε στις εκλογικές επιτυχίες του 2004 και του 2007. Η Ν. Δ. ξεκινάει από το κοινωνικό Κέντρο, εκφράζει τις φιλελεύθερες δυνάμεις της αγοράς και φθάνει έως τη «λαϊκή Δεξιά». Σήμερα καλείται να αποσαφηνίσει την ιδεολογική της ταυτότητα και να απαντήσει με ρεαλισμό στην ψηφοθηρική παρενόχληση που επιχειρεί ο κ. Καρατζαφέρης, εφαρμόζοντας τους ισχύοντες νόμους για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών και υιοθετώντας ρεαλιστικά μέτρα για τη δημόσια ασφάλεια, όπως απαιτεί, άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου