Ιουνίου 29, 2009

Οι «σχεδιαστές πραξικοπημάτων» στόχος του Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν δήλωσε ότι αν οποιοιδήποτε αξιωματικοί του στρατού σχεδίαζαν πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησής του, θα αποκαλυφθούν και θα διωχθούν από τη δικαιοσύνη.
Το κυβερνών κόμμα AKP, το οποίο έχει ισλαμιστικές καταβολές, αλλά αγκαλιάζει επίσης την κεντροδεξιά και εθνικιστές, βρίσκεται σε ασυμφωνία με το στρατό σχετικά μ' ένα ντοκουμέντο στο οποίο περιγράφεται ένα φερόμενο σχέδιο για την υπονόμευση της κυβέρνησης. Στρατιωτικός εισαγγελέας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος του αξιωματικού που κατηγορείται ότι το συνέταξε.
Την Παρασκευή ο Ερντογάν πέρασε από το κοινοβούλιο νομοθεσία που επιτρέπει σε πολιτικούς δικαστές να δικάζουν σε καιρό ειρήνης υποθέσεις σε βάρος μελών των ενόπλων δυνάμεων.
«Ο νόμος αυτός είναι εναντίον πραξικοπημάτων και σχεδιαστών πραξικοπημάτων. Αν υπάρχουν, έχει στόχο να διωχθούν όλοι τους. Το AKP μάχεται εναντίον συμμοριών και παράνομων οργανώσεων», δήλωσε ο Ερντογάν σε μέλη του κόμματός του στη βορειοδυτική πόλη Κοτσαελί. Η ομιλία του μεταδόθηκε ζωντανή από το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV.

AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου