Ιουνίου 17, 2009

ΗΠΑ: Η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην εξάλειψη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων

Την ετήσια Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παράνομη εμπορία προσώπων για το 2009, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση κατατάσσεται στην «2η κατηγορία» και βρίσκεται στη μέση της κλίμακας που μετρά την αποτελεσματικότητα στην πρόληψη, προστασία και δίωξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε ό,τι αφορά τη λήψη των μέτρων που θα οδηγήσουν σε εξάλειψη του φαινομένου της διακίνησης ανθρώπων, έχει όμως καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να το πετύχει και «έχει αυξήσει τη συνολική χρηματοδότηση για την προστασία των θυμάτων, ενώ ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες έχουν καταβάλλει σθεναρές προσπάθειες κατά της διακίνησης».
Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, όπου επισημαίνονται μερικές βελτιώσεις σε σχέση με πέρυσι η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι χώρα προορισμού και διέλευσης για γυναίκες και παιδιά που διακινούνται για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης, και ανδρών και παιδιών που διακινούνται με σκοπό την καταναγκαστική εργασία.
Η Ελλάδα διατηρείται στη δεύτερη κατηγορία (Tier 2) των χωρών «οι οποίες δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα ελάχιστα επίπεδα (minimum standards), αλλά καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να τα εκπληρώσουν». Υπογραμμίζεται, επίσης ότι φέτος σημειώθηκαν περισσότερες συλλήψεις από πέρυσι (162 έναντι 121). Στην ίδια κατηγορία αναβαθμίζεται η Κύπρος, από την χειρότερη (Tier 2-Watch List) στην οποία βρισκόταν πέρυσι, ενώ στο Tier 2 βρίσκονται επίσης οι περισσότερες βαλκανικές χώρες και η Τουρκία. Η ΠΓΔΜ κατατάσσεται στην πρώτη κατηγορία (Tier 1).
Η έκθεση τονίζει ότι το 2008 η Ελλάδα επικύρωσε συμφωνία με την Αλβανία για τον επαναπατρισμό παιδιών η οποία είχε συνταχθεί το 2004, αλλά η εφαρμογή της προχώρησε με αργούς ρυθμούς.
Αναφέρεται ότι η Ελλάδα συνέχισε να χρηματοδοτεί προγράμματα για την πρόληψη της διακίνησης στις χώρες-πηγές, συγχρηματοδοτεί την εκπαίδευση κατά της διακίνησης ανθρώπων και παρέχει καταφύγια για τα θύματα.
Στη δισέλιδη αναφορά στη χώρα μας η έκθεση σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι γυναίκες διακινούνται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, και την Αφρική, για τους σκοπούς της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της αναγκαστικής εργασίας. Χώρες-πηγές κατά το 2008 ήταν η Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, άλλες βαλκανικές χώρες, η Νιγηρία και η Βραζιλία, ενώ η διακίνηση προς την Ελλάδα με σκοπό την αναγκαστική εργασία προέρχεται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Ινδία και το Μπανγκλαντές.
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «την καταπολέμηση της σύγχρονης αυτής μορφής δουλείας, τη δίωξη των ενόχων και την προστασία των θυμάτων», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, κατανέμει τις χώρες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την καταπολέμηση του φαινομένου. Στην πρώτη κατηγορία (Tier 1) κατατάσσονται οι χώρες που εφαρμόζουν πλήρως διατάξεις ανάλογες με εκείνες της αμερικανικής νομοθεσίας. Οι χώρες της δεύτερης κατηγορίας χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, σε εκείνες που δεν εφαρμόζουν πλήρως τις προδιαγραφές του νόμου, αλλά καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την συμμόρφωση με τα ελάχιστα επίπεδα (Tier 2) και σε εκείνες που τελούν υπό επιτήρηση, αφού οι προσπάθειες που καταβάλλουν υπολείπονται του επιθυμητού (Tier 2-Watch List). Στην τρίτη κατηγορία κατατάσσονται χώρες που δεν συμμορφώνονται με τα ελάχιστα επίπεδα, δεν καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις τις οποίες προβλέπει η σχετική αμερικανική νομοθεσία., ένας από τους εννέα «Ήρωες της Παγκόσμιας Προσπάθειας για την Καταπολέμηση της Παράνομης Εμπορίας Ανθρώπων» που τιμήθηκε φέτος από την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον είναι ο Αστυνόμος Α' Γεώργιος Βανικιώτης, Τμηματάρχης του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και είναι, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Αθήνα, ένας από τους πλέον καταρτισμένους αξιωματικούς σε θέματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων.
Είναι εκπαιδευτής υποψηφίων αξιωματικών και αστυφυλάκων των Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας, Εισαγγελέων, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, επιθεωρητών εργασίας, και μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα. Επίσης διοργανώνει σεμινάρια για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων σε γυμνάσια-λύκεια και πανεπιστήμια. Ο Αστυνόμος Α' Βανικιώτης διευθύνει τις επιχειρήσεις του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην εξάρθρωση πολλών μεγάλων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων το 2008, και το 2009 θα εστιασθούν στην εργασιακή εκμετάλλευση και τη διεθνή αστυνομική συνεργασία.
Την περασμένη χρονιά η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Παράνομη Εμπορία Ανθρώπων τίμησε την Έμμα Σκόνσμπυ-Μανουσαρίδη, διευθύντρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Νέα Ζωή».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου