Ιουνίου 15, 2009

Απαιτείται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη λαθρομετανάστευση

H προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και η οποία μεταξύ άλλων θα εξετάσει το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, ήταν από τα βασικά θέματα του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Αναφερόμενη στη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στο Συμβούλιο με πρωτοβουλία της χώρας μας για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, η κ. Μπακογιάννη τόνισε σε δηλώσεις ότι η Ελλάδα βρήκε μεγάλη υποστήριξη από πολλές χώρες - της Μεσογείου αλλά και από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη- οι οποίες συμφώνησαν με τη βασική θέση της χώρας μας, ότι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και η διαχείρισή του απαιτεί «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία θα πρέπει να επιδειχθεί στην πράξη».
Σύμφωνα με την υπουργό εξωτερικών, αυτή η επίδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα πρέπει να γίνει κατ' αρχήν με αναβάθμιση τoυ ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων των κρατών - μελών της ΕΕ Frontex, δηλαδή με περισσότερη παρουσία πλοίων στο Αιγαίο, αλλά και με οικονομική συμμετοχή στη διαχείριση των μεταναστών, οι οποίοι, όπως είπε η κυρία Μπακογιάννη, είναι άνθρωποι με δικαιώματα, απελπισμένοι, οικονομικά ανήμποροι, που εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους σε ένα καϊκι.
Η κα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι για τους λόγους αυτούς η μεταχείριση αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να είναι επίσης ανθρώπινη, κάτι που, όπως υπογράμμισε, θα πράξει η Ελλάδα με τα κέντρα υποδοχής τα οποία στήνει.
Σε ό,τι αφορά εξ άλλου τις αναφορές που υπάρχουν στο σχέδιο του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η κα Μπακογιάννη είπε ότι σε αυτή τη φάση το κείμενο δεν καλύπτει τις επιδιώξεις της Ελλάδας. Επιθυμία της Ελλάδας, τόνισε, είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες αναφορές στις συνθήκες επαναπατρισμού, με τις συμφωνίες που θα πρέπει να υπογράψει η ΕΕ με τις χώρες προέλευσης.
Σύμφωνα με την Ντόρα Μπακογιάννη, στο κείμενο των συμπερασμάτων θα πρέπει ακόμη να υπάρξει αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες, τονίζοντας ότι οι χώρες από τις οποίες είτε διέρχονται, είτε προέρχονται λαθρομετανάστες είναι η κυρίως η Τουρκία και η Λιβύη και για το λόγο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική έναντι αυτών των χωρών. Εμφαση θα πρέπει να δοθεί, όπως θεωρεί η Ελλάδα, και στην ανάγκη οικονομικής υποστήριξης για τη διαχείριση του προβλήματος εντός του ελληνικού εδάφους, είπε η υπουργός εξωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου