Ιουνίου 10, 2009

Ν. Ρουμπινί: Η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη

Τα δομικά προβλήματα που οδήγησαν στην τρέχουσα οικονομική κρίση παραμένουν και θα χρειαστεί καιρός για να διορθωθούν και να ξεφύγουμε από την κρίση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, γνωστό και ως «Dr. Doom» επειδή ήταν από τους πρώτους που είχαν προβλέψει από το 2006 με ακρίβεια τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, η τρέχουσα οικονομική ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη προηγούμενη οικονομική επιβράδυνση που έχουμε γνωρίσει στην πρόσφατη ιστορία. Μπορεί τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία έχουν λάβει πολλές κυβερνήσεις να έχουν αρχίσει να αποδίδουν, τα δομικά προβλήματα όμως παραμένουν και θα αργήσουν να διορθωθούν.

Ο καθηγητής Ρουμπινί αναμένεται να εμφανιστεί λιγότερο αισιόδοξος από τους περισσότερους συναδέλφους του, καθώς θεωρεί άκαιρες τις προβλέψεις για έξοδο από την ύφεση από τα μέσα αυτής της χρονιάς και άνοδο των ρυθμών ανάπτυξης το 2010.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πραγματικότητα, οι προβλέψεις του καθηγητή δεν θα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2009 λόγω της αδύναμης εσωτερικής ζήτησης και της απότομης μείωσης της ζήτησης διεθνώς. Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και το συνεχώς διογκούμενο χρέος έχουν αφήσει μικρά περιθώρια στην κυβέρνηση για δημοσιονομικής φύσεως μέτρα, καθώς οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας, ο τουρισμός και η ναυτιλία, έχουν πληγεί σημαντικά από τη διεθνή κρίση. Ενδεικτικά θα αναφέρει ότι οι τουριστικές κρατήσεις είναι μειωμένες κατά 25%-30% σύμφωνα με τους FT, καθώς η ύφεση στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελούν βασικές τουριστικές αγορές, έχει βαθύνει σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου