Ιουνίου 10, 2009

Ελληνο-σκοπιανό ραντεβού στη Γενεύη

του Μάκη Πολλάτου
Tη Δευτέρα 22 Ιουνίου προγραμματίζεται να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας της FYROM. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Σκοπιανό κ. Μάθιου Νίμιτς εντός των επομένων ωρών πρόκειται να αποστείλει ειδική πρόσκληση στους διαπραγματευτές της Ελλάδας κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και των Σκοπίων κ. Ζόραν Γιόλεφσκι να προσέλθουν στη Γενεύη για συνομιλίες.
Αφού λάβει τις απόψεις των δύο διπλωματών, το τριήμερο από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουλίου, ο κ. Νίμιτς προτίθεται να επισκεφθεί αρχικώς τα Σκόπια και στη συνέχεια την Αθήνα για να συνεχίσει τις συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Η ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές εκτιμάται ωστόσο ότι μικραίνει τα περιθώρια της κυβέρνησης για περαιτέρω ελαστικοποίηση των ελληνικών απόψεων, αφού πιθανή μετακίνηση προς τις θέσεις των Σκοπίων –με σκοπό να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για μια διεθνή ονομασία- αναμένεται να ενισχύσει τις διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά της ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, τόσο η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Σουηδία (από 1ης Ιουλίου του 2009) η οποία αναμένεται να θέσει εκ νέου το αίτημα της FYROM για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η πιεστική παρότρυνση αρκετών μεγάλων χωρών για «κλείσιμο» του Σκοπιανού θα αποτελέσουν δύο σημαντικούς καταλύτες που ενδέχεται να καθορίσουν τις εξελίξεις

http://www.protothema.gr/content.php?id=35064

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου