Ιουνίου 02, 2009

Η Κινα στηρίζει δολλάριο και Γουόλ Στρίτ

Την εμπιστοσύνη της στην αμερικανική οικονομία και στα μέτρα του Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εξέφρασε η Κίνα, η μεγαλύτερη κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην ασιατική χώρα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν «εύλογα την εμπιστοσύνη τους στη δύναμη, την αντοχή και το δυναμισμό της αμερικανικής οικονομίας».

Πρόσθεσε, δε, ότι θα υπάρξει ζήτηση για πωλήσεις – ρεκόρ αμερικανικού χρέους.
Σημειώνεται ότι στα τέλη του πρώτου τριμήνου το Πεκίνο κατείχε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ύψους 768 δισ. δολαρίων. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο κάλεσε τις ΗΠΑ, το Μάρτιο, «να παράσχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των κινεζικών στοιχείων ενεργητικού».
Παράλληλα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ζου Ξιαοτσουάν πρότεινε την υιοθέτηση ενός νέου αποθεματικού νομίσματος, το οποίο θα αντικαταστήσει το δολάριο.
Μιλώντας από το Πεκίνο, ο Γκάιτνερ δεσμεύτηκε επίσης πως οι ΗΠΑ θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές αγορές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου