Ιουνίου 26, 2009

Πακέτο φορολογικών μέτρων σε αναζήτηση 2,3 δισ. ευρώ

Δέσμη φορολογικών μέτρων για να βρεθούν 1,91 δισ. ευρώ (ή 0,8% του ΑΕΠ) ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού, οι οποίες υπολογίζονται σε 2,3 δισ. ευρώ (ή 1% του ΑΕΠ) και να καταστεί δυνατή η μείωση του ελλείμματος στο τέλος του τρέχοντος έτους στο 3,7% του ΑΕΠ.

Ο ΥΠΟΙΟ, Γ. Παπαθανασίου, χαρακτήρισε το «πακέτο» ισορροπημένο, αφού διασφαλίζει ότι όλοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
Το «πακέτο» που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, περιλαμβάνει οκτώ νέα μέτρα που, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν την αύξηση του ΕΦΚ στις βενζίνες, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, επιβολή ειδικού τέλους στα καρτοκινητά, νέους φόρους στα πολυτελή Ι.Χ. και σκάφη αναψυχής, στα οποία επιβάλλεται μάλιστα και έκτακτη εισφορά, κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στα κέρδη από λαχεία κ.λπ., αλλά και ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων.

Τα νέα μέτρα, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Παπαθανασίου, «δεν είναι ευχάριστα για κανέναν και πρώτα απ' όλα για την ίδια την κυβέρνηση, είναι όμως αναγκαία και κατά το δυνατόν κοινωνικά δίκαια κατανεμημένα».

Για το λόγο, άλλωστε, αυτό χαρακτήρισε το «πακέτο» ισορροπημένο, αφού διασφαλίζει ότι όλοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Θα πρέπει να αναφερθεί βέβαια ότι το εν λόγω «πακέτο» δεν αρκεί για να καλυφθούν οι απώλειες του προϋπολογισμού, αφού αποφέρει 1,91 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα 447 εκατ. ευρώ (ή 0,2% του ΑΕΠ) να αναζητούνται για μια ακόμη φορά από την περιστολή των κρατικών δαπανών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Τα "νεα μέτρα" περιλαμβάνουν:νέου τύπου διασταυρώσεις,λήψη νέων μέτρων στην αγορά των πετρελαιοειδών,εφαρμογή νέου συστήματος αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και αποδείξεων λιανικής πώλησης,απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των δαπανών που καταβάλλονται σε γιατρούς και δικηγόρους με ισχύ του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2009.
Για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ο κ. Παπαθανασίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του ελεγκτικού μηχανισμού, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του συστήματος και να γίνονται «έλεγχοι παντού και χωρίς εξαιρέσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαθανασίου, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το φθινόπωρο να υπάρξει και δεύτερο «πακέτο» μέτρων, αφού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα συγκεκριμένα αφορούν στο 2009 και δεν αποκλείεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μαζί με το νέο κρατικό προϋπολογισμό να περιλαμβάνονται και άλλα μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα συμβάλλουν στη μείωση του ελλείμματος το 2010 κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Τα νέα μέτρα που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι τα εξής:

1. Επιβάλλονται ετήσια τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και για τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 μέτρων, που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες.
Τα τέλη αυτά διαμορφώνονται κλιμακωτά, ανάλογα με το μήκος του σκάφους και αν πρόκειται για μηχανοκίνητο ή ιστιοφόρο.Υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας έχουν όλα τα σκάφη, ιδιωτικά και επαγγελματικά, που ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα, είτε σε εταιρείες ελληνικές ή ξένες, εφόσον είναι νηολογημένα ή ελλιμενίζονται στην Ελλάδα, από 1.1.2009.
2. Επιβάλλεται εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιβολή του τέλους κυκλοφορίας.
Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται επίσης με βάση το μήκος του σκάφους και με κλιμακωτή αύξηση ώστε να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν επίσης όταν θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία.
Από τα τέλη κυκλοφορίας και την έκτακτη εισφορά στα σκάφη τα αναμενόμενα έσοδα είναι 60 - 70 εκατ. ευρώ.

3. Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος υπέρ Δημοσίου στα επιβατικά αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού ως εξής:
1929 - 2500 κε. 150 ευρώ.2501 - 3000 κε. 250 ευρώ. 3001 - 3500, 350 ευρώ ,3501 - 4000, 450ευρώ ,4001 - 5000, 550 ευρώ,Ανω των 5001, 650 ευρώ
Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 80 εκατ. ευρώ.
Τα Ι.Χ. που σήμερα απαλλάσσονται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας (αναπηρικά, υβριδικά κ.ά.) απαλλάσσονται και από τον ειδικό φόρο υπέρ του Δημοσίου.
4. Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Βενζίνης από 359 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Η συνολική αύξηση στη λιανική τιμή θα είναι 6 λεπτά περίπου ανά λίτρο. Το μέτρο αυτό δεν αφορά στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά για θέρμανση και το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών.
Τα έσοδα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να ανέλθουν σε 200 εκατ. ευρώ.
5. Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος υπολογισμού των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 140 εκατ. ευρώ.

6. Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα κέρδη από λαχεία, λαχειοφόρες ομολογίες, λαχειοφόρες αγορές και παιχνίδια, τα οποία προκύπτουν από κληρώσεις που γίνονται στην Ελλάδα, καθώς και τα κέρδη από τα κάθε είδους στοιχήματα προκαθορισμένης ή μη απόδοσης που γίνονται στην Ελλάδα.
Επιβάλλεται φόρος 10% στα αμοιβαία ιπποδρομιακά στοιχήματα που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν και αυξάνεται σε 10% ο φόρος στα κέρδη των παιχνιδιών που φορολογούνται μέχρι σήμερα με 5% προκειμένου να υπάρχει ενιαίος συντελεστής φορολογίας.
Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 180 εκατ. ευρώ.
7. Ρυθμίζεται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων.
Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 1,150 δισ. ευρώ το 2009, ενώ οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά.
8. Περιορίζεται η Διεθνής Αναπτυξιακή Βοήθεια που καταβάλλει η χώρα μας για το 2009 κατά 120 εκατ. ευρώ.
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενο χρόνια, καθώς μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση των ελλειμμάτων.
Προς την κατεύθυνση λοιπόν αυτή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σχεδιάζουν:
1. Την εφαρμογή συστήματος αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και αποδείξεων λιανικής πώλησης.
Το νέο σύστημα θα επιτρέψει στο υπουργείο να έχει άμεση και πλήρη ενημέρωση για τα στοιχεία κάθε νέου τιμολογίου και τις συνολικές ημερήσιες εισπράξεις λιανικής.
Επίσης, θα επιτρέψει τον άμεσο έλεγχο της εγκυρότητας των εμπλεκομένων ΑΦΜ στην έκδοση ενός τιμολογίου και συνεπώς στο δραστικό περιορισμό της έκδοσης πλαστών τιμολογίων.
Επιπλέον, θα παρέχει τη δυνατότητα προσδιορισμού των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ με σημαντική ακρίβεια, τη δυνατότητα κατάργησης της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών, καθώς και την απλοποίηση διαδικασιών που άπτονται του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
2. Την υλοποίηση μιας νέας γενιάς διασταυρώσεων, που συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να στοχεύσουν στις εστίες μείζονος φοροδιαφυγής.
Σκοπός είναι να αξιοποιηθούν στοιχεία εισοδήματος, ΦΠΑ, περιουσιακών δικαιωμάτων, αγορών, πωλήσεων, ενδοκοινοτικών συναλλαγών και αμοιβών, ώστε οι φορολογικές αρχές να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα για το φορολογούμενο που εμφανίζει παραβατική συμπεριφορά.
Ενδεικτικά αναφέρεται το αποτέλεσμα διασταυρώσεων για ενεργές επιχειρήσεις, που, ενώ υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ χρήσης 2007, δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα μία ή περισσότερες περιοδικές δηλώσεις για το 2008 ή το 2009.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων απέστειλε τις σχετικές καταστάσεις στις ΔΟΥ και μέχρι τις 19/6/2009 είχαν εισπραχθεί συνολικά 197.528.335 ευρώ για εκπρόθεσμες χρεωστικές ή πιστωτικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τις παραπάνω επιχειρήσεις.
3. Την απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των δαπανών που καταβάλλονται σε γιατρούς και δικηγόρους.
Το μέτρο θα ισχύσει για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά.
Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους, ώστε να ζητούν την έκδοση αποδείξεων για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, στις οποίες παρατηρούνται μέχρι σήμερα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής.
4. Την εντατικοποίηση των ελέγχων της ΥΠΕΕ.
Τους πρώτους πέντε μήνες του 2009 τα εκτιμώμενα πρόστιμα για τις παραβάσεις που εντόπισε η ΥΠΕΕ ανέρχονται σε 696.610.851 ευρώ έναντι 500.858.710 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 39% σε σχέση με το διάστημα Ιανουάριος - Μάιος του 2008.
Η συνολική πρόβλεψη για το πρώτο εξάμηνο του 2009 ανέρχεται στα 866.510.851 ευρώ έναντι 686.103.115 ευρώ που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2008 (αύξηση 26,4 %).
Για το δεύτερο εξάμηνο του 2009 ο στόχος είναι τα 1.212.000.000 ευρώ έναντι 684.906.315 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008 (αύξηση 77,96%).
Συνολικά για το 2009 ο στόχος ανέρχεται στα 2.078.510.851 ευρώ έναντι 1.371.009.430 ευρώ για το 2008 (αύξηση 51,6%).
Επιπλέον το πρώτο πεντάμηνο του 2009 τα ποσά φόρων και προσαυξήσεων που βεβαιώθηκαν από ελεγκτικά κέντρα ανέρχονται σε 1.087.203.402 ευρώ έναντι 805.114.493 το αντίστοιχο διάστημα του 2008, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 35%.
Επίσης το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου 2009 τα ποσά φόρου και προσαυξήσεων που βεβαιώθηκαν από τις ΔΟΥ μετά από διασταυρώσεις ΦΠΑ ανέρχονται σε 64.437.595 έναντι 43.469.607 το αντίστοιχο διάστημα του 2008, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 48,2%.
Η εντατικοποίηση των ελέγχων της ΥΠΕΕ και των Ελεγκτικών Κέντρων σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (ΔΟΥ) αναμένεται ότι θα αποφέρει φέτος πρόσθετα έσοδα ύψους 210 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, αναμένεται να εισπραχθούν 210 εκατ. ευρώ από πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί εντός του 2008 και του 2007 και που επίσης δεν έχουν υπολογιστεί στο ΠΣΑ.
5. Τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις που συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στο φαινόμενο της τεχνητής μεταφοράς κερδών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες με χαμηλότερη φορολογία μέσω υπερτιμολογήσεων ή υποτιμολογήσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές.
Ταυτόχρονα, τίθενται συγκεκριμένοι κανόνες για την υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων.
Ετσι, περιορίζεται ο εκτεταμένος ενδοομιλικός δανεισμός πέραν των δυνατοτήτων και των αναγκών της δανειολήπτριας, με στόχο την εμφάνιση ζημιών ή μειωμένων κερδών. Από τις ρυθμίσεις αυτές τα έσοδα του Δημοσίου αναμένεται να ενισχυθούν με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
6. Νέες ρυθμίσεις και μέτρα με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς των πετρελαιοειδών.

Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατίθεται εντός της επόμενης εβδομάδας για συζήτηση στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Τα μέτρα αφορούν συγκεκριμένα στην αναβάθμιση και στην εντατικοποίηση των κλιμακίων ελέγχου και διακίνησης καυσίμων, στη δημιουργία Μητρώου Αδειών και Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ελέγχων και κυρώσεων, στην αναβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στα πετρελαιοειδή και, τέλος, στην εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών με ταμιακές μηχανές στα πρατήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου