Ιουνίου 21, 2009

Χρονολόγιο.Η 21η Ιουνίου στην Ιστορία.

Μετά την καταστροφή των Ψαρών, Νικόλαος Γύζης
Η γεννηση του Μ.Αλεξάνδρου.Η καταστροφή των Ψαρών.Η απλευθέρωση του Κιλκίς.
Θερινό ηλιοστάσιο για το βόρειο ημισφαίριο: αρχή του καλοκαιριού. Στις 03:48 ο Ήλιος εισέρχεται στον Καρκίνο Ιουλιανού και Αναστασίου Μαρτύρων, Τερεντίου Ικονίου, Νικήτα Νισύριου νεομαρτύρων.

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
Περπατώντας η Δόξα μονάχη
Μελετά τα λαμπρά παλληκάρια
Και στην κόμη στεφάνι φορεί
Γενομένο από λίγα χορτάρια
Που είχαν μείνει στην έρημη γη.


356 π.X. - Γεννιέται ο Μακεδόνας βασιλιάς και μέγας στρατηλάτης, Αλέξανδρος.

1527 -Πεθαίνει ο Νικολό Μακιαβέλι.

1633- Ο Γαλιλαίος μπροστά στην Ιερά Εξέταση ομολογει ότι η ηλιοκεντρική θεωρία του ήταν εσφαλμένη.
1732-Οι τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Χίο τον νεομάρτυρα Νικήτα από την Νίσυρο.

1818-Μύηση του Παπαφλέσσα στην Φιλική Εταιρεία.

1821-Η Ρεντίνα στα Άγραφα, έπειτα από σκληρές μάχες, περιέρχεται πάλι στους Τούρκους, οι οποίοι προβαίνουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος του πληθυσμού.

1824-Αρχίζει η καταστροφή των Ψαρών από τους τούρκους. Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού, χιλιάδες αιχμάλωτοι οδηγούνται στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Η τουρκική αυτή θηριωδία προκάλεσε τον παγκόσμιο αποτροπιασμό και ενίσχυσε το φιλελληνικό κίνημα σε ολόκληρο τον κόσμο.

1826-Πανωλεθρία του Ιμπραήμ στη Μάνη.

1877 -Εκτελούνται 10 μέλη της μυστικής οργάνωσης των Ιρλανδών ανθρακωρύχων, Μόλι Μαγκουάιρς, με την κατηγορία, ότι συμμετείχαν σε βίαιη απεργία ανθρακωρύχων στην Πενσυλβάνια.

1905-Ανταρτικό σώμα υπό τον Μακεδονομάχο Ιωάννη Καλογεράκη επιτίθεται στον Αετό Φλώρινας κατά κομιτατζήδων. Οι Βούλγαροι καλούν σε βοήθεια τους Τούρκους και στην συμπλοκή σκοτώνεται ο Καλογεράκης και δύο από τους άνδρες του.

1913-Ο ελληνικός Στρατός , μετά από 3ήμερο σκληρό αγώνα, νικά τον βουλγαρικό στρατό στο Κιλκίς και τον Λαχανά και μετά από σφοδρές μάχες στα χωριά Σκρα και Λαχανά εισέρχεται στο Κιλκίς στην διώχνοντας τους Βούλγαρους Η περιφανής αυτή νίκη είχε αποφασιστική σημασία για την τελική έκβαση του Β' Βαλκανικού Πολέμου.

1919- Ο ναύαρχος Λούντιβιγκ βον Ρόιτερ βυθίζει το γερμανικό στόλο στο Σκάπα Φλόου, στα νησιά Όρκνεϊ της Σκοτίας. Οι εννέα ναύτες που σκοτώθηκαν ήταν τα τελευταία θύματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Γενική απεργία στην Γουίνιπεγκ του Καναδά καταστέλεται βιαίως από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο απεργών και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε («Ματωμένο Σάββατο»).

1921-Απελευθέρωση της Νίκαιας και παράδοση της Τενέδου από τους Άγγλους στην Ελλάδα.

1940 - Η Γαλλία παραδίδεται στη Γερμανία.

1970 -Η Βραζιλία κερδίζει την Ιταλία με 4-1 στον τελικό και κατακτά το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Μεξικoύ.

1989 - Η συμφωνία της Γλυφάδας. Ο ηγέτης της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Χαρίλαος Φλωράκης, συμφωνούν για την ανάγκη της «Κάθαρσης».

1994 Η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δίνει τον πρώτο της αγώνα σε παγκόσμιο κύπελλο και χάνει από την Αργεντινή με 4–0. Τρία γκολ σημειώνει ο Μπατιστούτα και ένα ο Μαραντόνα.

1995-Ο υπουργός Τουρισμού Διονύσης Λιβανός, υποβάλλει την παραίτησή του ,μετά την κατάργηση του διαγωνισμού για την ανάθεση του καζίνο στο Φλοίσβο.

1997- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη την έκθεση των κειμηλίων του Αγίου Όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου