Ιουνίου 20, 2009

Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ (1962)


Ετσι δημοσιεύθηκε στις Αθηναϊκές εφημερίδες η κομματική αποκατάσταση του Αρη. Η αναγγελία της έγινε με εκπομπή από το Ραδιόφωνο του ΚΚΕ που λειτουργούσε το 1962 στο εξωτερικό.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑΝ
ΤΟ ΚΚΕ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ
ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΩΣ «ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΝ ΘΡΥΛΙΚΟΝ» ΙΣΑΞΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Η εκπομπή

Το κείμενον της χθεσινής ραδιοφωνικής εκπομπής, δια της οποίας ο Βελουχιώτης αποκατεστάθη, έχει ως εξής:


«Ο Βελουχιώτης ήταν και παρέμεινε ως το θάνατό του αδιάλλακτος εχθρός των ξένων κατακτητών και των μονίμων συνεργατών τους και κτύπησε αμείλικτα την εθνοπροδοσία, γι' αυτό αγαπήθηκε τόσο πολύ από το λαό και μισήθηκε άγρια από τους προδότες.

Πέρασαν 17 ολόκληρα χρόνια από το χαμό του Αρη, οι αγωνιστές της αντίστασης όμως όλοι οι Ελληνες πατριώτες θυμούνται και θα θυμούνται πάντα τον θρυλικό πολέμαρχο που συνέδεσε αδιάρρηκτα το όνομά του με μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεώτερης ιστορίας μας, την εποποιία της εθνικής μας αντίστασης.

Και δεν θα αργήση να ρθη ο καιρός που οι δυνάμεις της εθνικής αναγέννησης ανοίγοντας το δρόμο προς τη δημοκρατική αλλαγή, θα στήσουν στο βάθρο που πρέπει τη δοξασμένη εποποία του έθνους και τότε στα σχολεία της αναγεννημένης Ελλάδας δίπλα στους άθλους των ηρώων του 1821, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Μπότσαρη και του Κανάρη θα διδάσκονται στα Ελληνόπουλα τα κατορθώματα του Αρη Βελουχιώτη, του Σαράφη και των άλλων ηρώων της εποποιίας της αθάνατης εθνικής μας αντίστασης.»

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ
ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
«ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ»

εις χθεσινήν εκπομπήν του ο ραδιοσταθμός του Κ.Κ.Ε., ανήγγειλε την πανηγυρικήν αποκατάστασιν του κατά την κατοχή αρχηγού του «ΕΛΑΣ» Αρη Βελουχιώτη.

Ως γνωστόν, ο Βελουχιώτης ενώ υπήξε ο ιδρυτής του «ΕΛΑΣ» και εν συνεχεία ο πολιτικός αρχηγός του μέχρι της απελευθερώσεως, μετά την Βάρκιζαν είχε αποκηρυχθή υπό της, υπό τον Ν. Ζαχαριάδην, ηγεσίας του Κ.Κ.Ε.

Δια της χθεσινής εκπομπής του ο ραδιοφωνικός σταθμός του Κ.Κ.Ε. «για τα 17 χρόνια από το θάνατο του Αρη Βελουχιώτη», τον αποκαθιστά πλήρως, αναφέρει δε ότι ο Βελουχιώτης υπήρξε αδιάλλακτος εχθρός των ξένων κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών των, ότι «όλοι οι Ελληνες θα θυμούνται τον θρυλικό πολέμαρχο, που συνέδεσε αδιάρρηκτα το όνομά του με μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεώερης ιστορίας μας».
Τέλος, η εκπομπή παρηλλήλισε τον Αρη Βελουχιώτη με τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Μπότσαρη, και εχαρακτήρισε το έργον του «ισάξιον των ηρώων του 1821
.
Πηγή: «Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ Ο ΑΡΗΣ», του Μπάμπη Δ. Κλάρα, σελ. 282

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου