Ιουνίου 09, 2009

Στο 0,5% ο πληθωρισμός τον Μάιο ,πέντε φορές κάτω στην Ευρωζώνη

Σε ιστορικό χαμηλό 40ετίας κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον περασμένο Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει αύξηση μόλις κατά 0,5% από το 1% που ήταν τον Απρίλιο και έναντι αύξησης 4,9% κατά την ίδια σύγκριση μεταξύ των ετών 2007 – 2008.
Ο πληθωρισμός τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009 παρουσίασε αύξηση 0,2% έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο εναρμονισμένος ΓΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 0,7% μεταξύ Μαΐου 2009 και 2008.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, η υποχώρηση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα οφείλεται στην μείωση κατά 7,1% της ομάδας «μεταφορές» κυρίως λόγω της μείωσης των καυσίμων αυτοκινήτου αλλά και των τιμών των οχημάτων. Ακολουθεί η κατά 3,9% μείωση της ομάδας «στέγαση» λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κατά 0,7% πτώσης στην ομάδα «επικοινωνίες» κυρίως λόγω της υποχώρησης των τιμών σταθερής τηλεφωνίας και των τιμών πρόσβασης στο διαδίκτυο.


Ιδιαίτερα επηρεάστηκε τον Μάιο και ο δομικός πληθωρισμός (από τον οποίο εξαιρούνται τα καύσιμα και τα οπωροκηπευτικά) ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,5% από το 2,1% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΕΣΥΕ, Μανώλη Κοντοπυράκη, η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 0,5% τον Μάιο του 2009 επηρεάστηκε σημαντικά επίσης από την μεγάλη πτώση στην τιμή του γάλακτος αλλά και άλλων ειδών σούπερ μάρκετ. Επίσης

Όπως δήλωσε ο ίδιος, με τα σημερινά δεδομένα, ιδιαίτερα όσο αφορά τη τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, που τελευταία παρουσιάζει σημαντική αύξηση, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται και τον Ιούνιο να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Μαίου.

Βάσει των στοιχείων της ΕΣΥΕ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ Μαίου 2008 και 2009 σημειώθηκαν στα νωπά λαχανικά (22,8%) στα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια (18,6%) όπως επίσης και στα ταξί (18,5%).

Σχολιάζοντας τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αποφυγή αποπληθωρισμού.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ««η ραγδαία πτώση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό σε ιστορικά χαμηλά κάτω του 1%. Η εξέλιξη αυτή, στη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να δίνει ανάσες στα νοικοκυριά ωστόσο, χρειάζεται προσοχή για μη βιώσουμε στη συνέχεια το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης που θα οδηγήσει την ανάπτυξη σε αρνητικό πρόσημο».


-Στη διαδικασία μείωσης των ελλειμμάτων τους συμφώνησαν να προχωρήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι η οικονομία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, πιθανόν μετά το πρώτο τρίμηνο.
«Μας φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για την έναρξη της σύγκλισης των προϋπολογισμών», δήλωσε ο Αλμούνια, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων όπως προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Οι 16 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αναμένεται να προχωρήσουν σε κοινή δέσμευση για τη μείωση την ελλειμμάτων τους σήμερα, όταν θα συναντηθούν και με τους ομολόγους τους των 27 χωρών της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου