Μαΐου 29, 2009

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με Βελιγράδι.

Οι ΗΠΑ αναθεώρησαν προηγούμενη θέση για ελλιπή συνεργασία της Σερβίας με το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία και από την 1η Ιουνίου η επίσημη θέση της Ουάσιγκτον θα είναι ότι «η Σερβία συνεργάζεται με το δικαστήριο της Χάγης». Τη θέση αυτή ανακοίνωσε σε ομάδα Σέρβων δημοσιογράφων ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ Στιούαρντ Τζόουνς.
«Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Σερβία συνεργάζεται με το δικαστήριο της Χάγης και εάν η Ολλανδία ζητήσει την γνώμη μας θα υποστηρίξουμε αυτήν τη άποψη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόουνς. Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία αρνείται να δώσει την συγκατάθεση της για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας να συλληφθούν οι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.
Ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ασκήσουν πιέσεις στην Ολλανδία για να υποχωρήσει και συμπλήρωσε πως η Ουάσιγκτον θα επιμείνει για τη σύλληψη του Μλάντιτς και θα προσφέρει κάθε βοήθεια στις σερβικές αρχές.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σερβία ο κ. Τζόουνς ανέφερε ότι το μήνυμα της επίσκεψης αυτής ήταν ότι «η Ουάσιγκτον επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με το Βελιγράδι».
Ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε ότι δεν ζητείται από την Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο και αυτό δεν αποτελεί όρο για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Η νέα στάση των ΗΠΑ έγινε δεκτή με ικανοποίηση στο Βελιγράδι. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντατσιτς έκανε λόγο «για σημαντική ποιοτική αλλαγή στη στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ» και εκτίμησε ότι «η θέση της Ουάσιγκτον θα λειτουργήσει θετικά για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβία».

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου