Μαΐου 29, 2009

Λευκωσία: Κυριαρχικό δικαίωμα οι έρευνες στην ΑΟΖ

«H κυπριακή κυβέρνηση υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Ο Κύπριος εκπρόσωπος σημείωσε ότι το θέμα των τουρκικών απειλών σχετικά με το θέμα θα πρέπει να το δει η διεθνής κοινότητα και ασφαλώς και η ίδια η ΕΕ, της οποίας η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί και μέλος.
Ερωτηθείς αν υπήρξε επιστολή Ταλάτ για το θέμα, ο κ. Στεφάνου απάντησε πως «δεν μπορώ να το πω αυτή την ώρα» και υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας, πριν από καιρό, με την παρενόχληση των ερευνητικών σκαφών, είχε στείλει επιστολή «στον ΟΗΕ, στον ίδιο τον ΓΓ, και προς την ΕΕ, στον πρόεδρο της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο».
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με «έρευνες αμερικανικής εταιρείας νοτιοδυτικά της Κύπρου για πετρέλαιο και φυσικό αέριο» δήλωσε: «Η Τουρκία έχει βασικά δικαιώματα και συμφέροντα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των σημείων 3 βαθμών, 16', 18'» ανατολικά, πράγμα που έχει καταγραφεί στον ΟΗΕ και είναι φυσικό να προστατεύσει τα δικαιώματά της αυτά».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «οι θέσεις μας σχετικά με τις θαλάσσιες έρευνες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου (ΕΔΝΚ) έχουν αλλεπάλληλες φορές γνωστοποιηθεί στη διεθνή κοινή γνώμη. Οι δραστηριότητες αυτές της ΕΔΝΚ δεν συμβαδίζουν πρώτα από όλα με τη διαδικασία συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στο Νησί».
Ο Τούρκος εκπρόσωπος επισήμανε ότι «οι δραστηριότητες αυτές που εμπεριέχουν δυναμική πρόκλησης έντασης και στερούνται νομικής βάσης, πλήττουν και τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα που έχει ο Τουρκοκυπριακός λαός επί των φυσικών πηγών του νησιού» και κατέληξε: «Στο πλαίσιο αυτό, το ζητούμενο για μας είναι, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών, να επιδεικνύεται σωφροσύνη και να αποφεύγονται ενέργειες που προκαλούν ένταση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου