Μαΐου 11, 2009

Το Βελιγράδι λίγο πριν την επίσκεψη Μπάιντεν «πούλησε» και «κρέμασε τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο (11.05.2009).


Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζό Μπάιντεν στο Κόσοβο και το Βελιγράδι η κυβέρνηση της Σερβίας διάλεξε τον Ινδίας αντιπρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής της Σερβίας, για θέματα του Κοσσυφοπέδιου, κ. Ντέγιαν Ραντένκοβιτς ( Dejan Radenković) , για να «τραβήξει το χαλί » κάτω από τα πόδια των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που αγωνίζονται για βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα .
Ο κ. Ραντένκοβιτς δήλωσε « πως οι διαμαρτυρίες των Σέρβων του Κοσσυφοπέδιου είναι, μεν, δικαιολογημένες, αλλά και ότι οι εκεί Σέρβοι πρέπει να συμπεριφέρονται πολύ προσεκτικά, για να μην κατηγορηθούν ως υπεύθυνοι για την πιθανή αποσταθεροποίηση της κατάστασης» στο Κοσσυφοπέδιο.
Με τον τρόπο αυτό ξεκινάει η «νέα σχέση» του Βελιγραδίου με την Ουάσιγκτον.

Για την «ταμπακέρα» την πολυήμερη διακοπή της τροφοδοσίας των σερβικών χωριών του Κοσσυφοπεδίου με ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Ραντένκοβιτς δήλωσε ότι
« έχει πίσω της πολιτικά κίνητρα» , ότι «τα χτεσινά γεγονότα δεν οδηγούν προς τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή » και τόνισε ότι «μόνο οι Σέρβοι του Κοσσυφοπέδιου δεν έχουν ρεύμα» , και πρόσθεσε πως το θέμα πρέπει να λυθεί σε συνεργασία με εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας, για να τεθεί τέρμα στους εκβιασμούς των παραγόντων του Κοσόβου σε βάρος των εκεί Σέρβων.
Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Σέρζ Μπραμέρς τον οποίο ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, διαβεβαίωσε ότι «οι Αρχές του Βελιγραδίου θα συνεχίσουν την απόλυτη συνεργασία τους με τους παράγοντες του Δικαστηρίου» . Από την έκθεση του κ. Μπραμέρς για τη συνεργασία της Σερβίας με το δικαστήριο του εξαρτάται η υλοποίηση της Μεταβατικής Συμφωνίας εμπορίου και της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις οποίες προβάλλει βέτο η Ολλανδία, ζητώντας, πρώτα, τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και των δύο υπόλοιπων καταζητούμενων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου