Απριλίου 20, 2009

Αυτοδυναμία Ερόγλου στα κατεχόμενα με 44,6%

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων στις «βουλευτικές εκλογές» που έγιναν την Κυριακή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερόγλου εξασφάλισε την πρώτη θέση με ποσοστό 44,16% και 26 έδρες στη «βουλή».

Το Ρεμπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του «πρωθυπουργού» Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, (από το οποίο προέρχεται και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) ήρθε δεύτερο με 29,34% και πήρε 16 έδρες. Τρίτο αναδείχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντεκτάς με ποσοστό 10,6% και πέντε έδρες, τέταρτο το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του Μεχμέτ Τσακιτζί με 6,86% και δύο έδρες και πέμπτο το Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης του Τουργκάι Αβτζι με ποσοστό 6.24% και μία έδρα.

Μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι η συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού αποτελεί σημαντική πολιτική για το κόμμα του και ότι θα προσφέρει την υποστήριξή του στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Πρόσθεσε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με τη βοήθεια της «μητέρας πατρίδας» και είπε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θέληση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για λύση. «Δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει ότι είμαστε ένα κόμμα που αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο νικητής των εκλογών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το κόμμα του θα διορίσει αντιπρόσωπο ή σύμβουλο στις συνομιλίες, μαζί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Ερογλου είπε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι ο κ. Ταλάτ θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ότι είναι «φυσικό» κάποιος από το κόμμα του να συνοδεύει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις συνομιλίες.

Από την πλευρά του, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να επηρεάσει την διαδικασία των συνομιλιών.

Η αντίδραση της κυπριακής ηγεσίας

Αρνητική εξέλιξη για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού χαρακτηρίζουν τα πολιτικά κόμματα και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, το αποτέλεσμα των χθεσινών «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα, που έφερε στην εξουσία το ακροδεξιό κόμμα του Ντερβίς Ερογλου.
Επιπλέον, θεωρούν ότι το «κλειδί» της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα και ότι το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει γι άλλη μιά φορά το ρυθμιστικό της ρόλο στις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα συνιστά αρνητική εξέλιξη για το Κυπριακό και πρόσθεσε: «Θέλουμε να απευθύνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δηλαδή θα επιμείνουμε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και θα συζητήσουμε στη βάση των αρχών, που καθορίζονται από αυτό το πλαίσιο. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι όσα έχουν συμφωνηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλατ μέχρι σήμερα, για μας, δεν μπορούν να ξανασυζητηθούν».
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η επιδίωξη θα είναι, έστω και με νικητή των «εκλογών» στα κατεχόμενα τον κ. Ερογλου, η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. «Θα στηρίξουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια, που καταβάλλει, και η ευχή μας είναι η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι είναι και προς το δικό της όφελος η επίλυση του Κυπριακού με τρόπο, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων και έτσι να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τον ουσιαστικό και ρυθμιστικό ρόλο της Τουρκίας στα κατεχόμενα και ότι το κλειδί της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, βρίσκεται μόνο στην Αγκυρα. Ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι έχει διαφανεί πως οι πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία και ότι οι παραλλαγές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όσον αφορά το κυπριακό, είναι ελάχιστες.
«Σίγουρα όλοι θα θέλαμε να κέρδιζαν οι πλέον μετριοπαθείς και προοδευτικές δυνάμεις. Όμως θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στο διεθνή παράγοντα ότι τώρα είναι η ώρα να ασκήσουν τις πιέσεις εκείνες που πρέπει προς την Τουρκία, ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία της για επίλυση του Κυπριακού», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι οι «εκλογές» στα κατεχόμενα, ως πράξη που προωθεί τις αποσχιστικές συμπεριφορές του παράνομου κατοχικού μορφώματος, δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως «η επικράτηση του κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου προϊονίζει την περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας».
«Καθήκον της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για την πραγματική κατάσταση στις απευθείας διαπραγματεύσεις, τις βαρύτατες ευθύνες της Αγκυρας για τη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, αλλά και για την εμμονή της σε λύση αντίθετη με τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Θα πρέπει να ενημερώσουμε την ευρωπαϊκή κοινότητα ότι Κύπρος και Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για απρόσκοπτη συνέχιση του ενταξιακού διαλόγου της Τουρκίας εάν εξακολουθήσει να μην συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της», είπε ο κ. Ομήρου.
Ο πρόεδρος του ΕυρωΚο, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι η παράνομη ψηφοφορία στα κατεχόμενα μαρτυρεί τον έλεγχο που ασκεί η Τουρκία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να αρθεί, έστω και τώρα, η ψευδαίσθηση που έχουν κάποιοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να αντιληφθούν ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από την Τουρκία και μόνο. «Οι ηγέτες στα κατεχόμενα έρχονται και παρέρχονται, αλλά ο έλεγχος από την Τουρκία παραμένει», είπε ο κ. Συλλούρης.
Εξάλλου, η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε ότι το «κλειδί» της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα και δεν έχει καμία σημασία το οποιοδήποτε αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες στο Κυπριακό. «Δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, αφού η Αγκυρα είναι εκείνη που δίδει εντολές, που χαράσσει γραμμή και όποιος και αν ηγείται του ψευδοκράτους, δεν μπορεί να χαράσσει γραμμή ερήμην της Αγκυρας. Σίγουρα, ο Ντερβίς Ερογλου είναι πιο σκληρός, ως πολιτικός, και με την εκλογή του δεν θα ανατείλουν καλύτερες μέρες, γιατί ούτε και στην Αγκυρα υπάρχει αλλαγή», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ε.Ε.: Δεν θα επηρεαστεί η διαπραγμάτευση για το κυπριακό
«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα θα έχει άμεση επίδραση στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Ολι Ρεν.
Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα, η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος του Ο. Ρεν, είπε ότι «ο Μεχμέτ Αλι Ταλάτ είναι υπεύθυνος εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται για την επίλυση του Κυπριακού», σημειώνοντας ότι «έχει εκλεγεί ξεκαθαρά με προοπτική τη λύση του πολιτικού προβλήματος, ενώ η θητεία του λήγει τον Απρίλιο του 2010».


O τουρκοκυρπριακός Τύπος για τις «εκλογές»


Η εφημερίδα «Γκιουνές», όργανο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, έχει τίτλο «Αυτοδύναμο το Κόμμα» και η «Σταρ», επίσης της δεξιάς, γράφει: «Πρώτο το Κόμμα Εθνικής Ενότητας». Η αντικατοχική «Αφρίκα», έχει τίτλο: «Η Αγκυρα οδήγησε το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα στην εξουσία και η Αγκυρα το κατέβασε από το θώκο».

Η εθνικιστική «Βολκάν» γράφει: «Ο τουρκοκυπριακός λαός έκανε την εκλογή του, όχι ενωμένη Κύπρος, αλλά Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και ακόμη ότι «ο κόσμος διεμήνυσε στο Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα «φτάνει πιά στο καλό».
Η ανεξάρτητη «Ορτάμ» σημειώνει ότι ο «πρωθυπουργός» Φερντί Σογιέρ προσπάθησε να φορτώσει στην Ευρωπαική Ενωση την ήττα του, υποστηρίζοντας ότι δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις, που έδωσε, ενώ η «Γενι Ντουζέν», όργανο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος έχει τίτλο: «Επιστρέψαμε και πάλι στα παλιά». Η ίδια εφημερίδα, προσθέτει ότι το κόμμα δεν θα επιτρέψει να πληγεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου