Απριλίου 16, 2009

1,5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 2,7% στην Ελλάδα.

Το δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι τα Καρτέλ και τα επιτόκια.

-Από τις 50 βασικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που εντάσσονται στο «καλάθι της νοικοκυράς», της ΕΣΥΕ ,στις 44 καταγράφηκε αύξηση τιμών τον Μάρτιο.


Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Μάρτιο, λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών ενέργειας, αντικατοπτρίζοντας το βάθος της ύφεσης, στο 0,4% σε μηνιαία βάση, ενώ το ετήσιο ποσοστό του υποχώρησε στο 0,6% - το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1996.


Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση και κατά 8,1% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές τροφίμων, αλκοολούχων ποτών και ειδών καπνού σημείωσαν πτώση 0,1% και άνοδο 1,9%, αντίστοιχα.
Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,5% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός του καταναλωτή ,στην Ελλάδα, υποχώρησε τον Μάρτιο στο 1,3% ( είναι δηλαδή τριπλάσιος αυτού της Ευρωζώνης) και ο δομικός πληθωρισμός (που αντιπροσωπεύει την τάση των τιμών στο σύνολο της αγοράς –πλην των καυσίμων και των οπωρολαχανικών), αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 2,7%, έναντι 3,6% τον Μάρτιο του 2008.

Την σοβαρή απόκλιση του πληθωρισμού στην Ελλάδα έναντι της ευρωζώνης και τις δυσλειτουργίες στις αγορές των προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα που αυξάνουν τα αντίστοιχα περιθώρια κέρδους λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, επεσήμανε ο επίτροπος Χ.Αλμούνια σε απάντηση του στο ευρωκοινοβούλιο σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Αλμούνια ανέφερε ότι την περίοδο 2001-2006 «ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε κατά μέσο όρο γύρω στο 3,5%, περίπου 1% υψηλότερος σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ».

Από τις 50 βασικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που εντάσσονται στο «καλάθι της νοικοκυράς», της ΕΣΥΕ στις 44 καταγράφηκε αύξηση των τιμών μεγαλύτερη του μέσου μηνιαίου όρου (1,3%) .

Η μεγαλύτερη ανατίμηση αφορούσε τις αστικές συγκοινωνίες (28,7%), ενώ ακολούθησαν τα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια με ποσοστό 19,2%. Κατά 12,5% αυξήθηκε η τιμή του ρυζιού, κατά 11,2% των νωπών λαχανικών, κατά 8,8% των φρούτων, κατά 8,1% της ύδρευσης – αποχέτευσης.

1 σχόλιο:

 1. ΤΟ ΑΝΤΙ…ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ !!! (βρε καλώς το…)

  Το ακούσαμε και αυτό στη ματιά που ρίξαμε στις 10 εντολές (ΠΑΣΟΚικής προέλευσης) για την κατάρτιση της ευρωλίστας του εν λόγω κόμματος.

  Και είναι η 8η κατά σειράν εντολή του σωτηρίου έτους 2009.
  Αυθεντικά αποτυπωμένη από τους πολλά υποσχόμενους επανακάμψαντες «Εθνοσωτήρες» μας.

  Θαυμάστε την…

  8 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν και για την εκλογή προσώπου που θα σηματοδοτεί τον αγώνα του ΠΑΣΟΚ κατά της διαφθοράς - όπως και της ανάδειξης γυναικών και εκπροσώπου της ομογένειας.

  Την θαυμάσαμε…
  Και σχολιάζουμε…

  Καλή αρχή λοιπόν επανακάμψαντες αντιδιεφθαρμένοι μας.
  Ελάτε να δεσμευτούμε – δηλαδή να δεσμευτείτε – πως η πρώτη σας προτεραιότητα στην αναθεώρηση του συντάγματος θα είναι η θεσμοθέτηση με αναδρομική ισχύ ενός νέου άρθρου που θα προβλέπει:

  «Την ΑΜΕΣΗ και με ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ διαδικασίες ΔΗΜΕΥΣΗ της προσωπικής περιουσίας των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ και των α’ βαθμού συγγενών αυτών, που ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ μετά την είσοδό τους στην πολιτική, στο βαθμό που το μέγεθος του πλουτισμού τους δεν αντιστοιχίζεται με τα τεκμαρτά προκύπτοντα από τα προ της εισόδου τους σ αυτήν επαγγελματικά τους εισοδήματα».

  Ταυτόχρονα,
  Αναλάβετε άμεσα και χωρίς περιστροφές την πολιτική δέσμευση πως με φροντίδα και μέριμνα του προέδρου σας προσωπικά, από την βάσανον αυτής της διαδικασίας θα περάσουν κατά προτεραιότητα το σύνολο των υπουργών των προηγούμενων κυβερνήσεών σας, καθώς και το σύνολο των πολιτικών προϊσταμένων και των διοικητών οργανισμών που χρησιμοποιήσατε.

  Τολμείστε ταυτόχρονα να εντάξετε μια ανάλογη ρύθμιση στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα που να προβλέπει ανάλογη μεταχείριση για τις περιπτώσεις του γρήγορου και αδικαιολόγητου πλουτισμού των δημοσίων υπαλλήλων.

  Κάντε το…
  Έτσι απλά…
  Γιατί από λόγια χορτάσαμε και η διαφθορά θεριεύει.

  Δεσμευτείτε και κάντε το. Και δεσμευτείτε τώρα.
  Γιατί και εσείς έχετε παρελθόν αλλά και εμείς έχουμε μνήμη…

  ΑπάντησηΔιαγραφή