Απριλίου 16, 2009

1,5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 2,7% στην Ελλάδα.

Το δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι τα Καρτέλ και τα επιτόκια.

-Από τις 50 βασικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που εντάσσονται στο «καλάθι της νοικοκυράς», της ΕΣΥΕ ,στις 44 καταγράφηκε αύξηση τιμών τον Μάρτιο.


Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Μάρτιο, λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών ενέργειας, αντικατοπτρίζοντας το βάθος της ύφεσης, στο 0,4% σε μηνιαία βάση, ενώ το ετήσιο ποσοστό του υποχώρησε στο 0,6% - το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1996.


Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση και κατά 8,1% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές τροφίμων, αλκοολούχων ποτών και ειδών καπνού σημείωσαν πτώση 0,1% και άνοδο 1,9%, αντίστοιχα.
Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,5% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός του καταναλωτή ,στην Ελλάδα, υποχώρησε τον Μάρτιο στο 1,3% ( είναι δηλαδή τριπλάσιος αυτού της Ευρωζώνης) και ο δομικός πληθωρισμός (που αντιπροσωπεύει την τάση των τιμών στο σύνολο της αγοράς –πλην των καυσίμων και των οπωρολαχανικών), αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 2,7%, έναντι 3,6% τον Μάρτιο του 2008.

Την σοβαρή απόκλιση του πληθωρισμού στην Ελλάδα έναντι της ευρωζώνης και τις δυσλειτουργίες στις αγορές των προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα που αυξάνουν τα αντίστοιχα περιθώρια κέρδους λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, επεσήμανε ο επίτροπος Χ.Αλμούνια σε απάντηση του στο ευρωκοινοβούλιο σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Αλμούνια ανέφερε ότι την περίοδο 2001-2006 «ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε κατά μέσο όρο γύρω στο 3,5%, περίπου 1% υψηλότερος σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ».

Από τις 50 βασικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που εντάσσονται στο «καλάθι της νοικοκυράς», της ΕΣΥΕ στις 44 καταγράφηκε αύξηση των τιμών μεγαλύτερη του μέσου μηνιαίου όρου (1,3%) .

Η μεγαλύτερη ανατίμηση αφορούσε τις αστικές συγκοινωνίες (28,7%), ενώ ακολούθησαν τα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια με ποσοστό 19,2%. Κατά 12,5% αυξήθηκε η τιμή του ρυζιού, κατά 11,2% των νωπών λαχανικών, κατά 8,8% των φρούτων, κατά 8,1% της ύδρευσης – αποχέτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου