Μαρτίου 10, 2009

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street

Έντονα ανοδικές τάσεις επικρατούν στη Wall Street, με τους επενδυτές να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις θετικές προβλέψεις της Citigroup για το πρώτο τρίμηνο καθώς και στις δηλώσεις του διοικητή της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που διένειμε ο διευθύνων σύμβουλος της Citi, Βίκραμ Πάντιτ, η αμερικανική τράπεζα βιώνει το καλύτερο τρίμηνο από το 2007, όταν εμφάνισε για τελευταία φορά κέρδη.
«Είμαι ενθαρρυμένος από τις επιδόσεις των μονάδων μας μέχρι στιγμής το 2009», τονίζει, μεταξύ άλλων, o Πάντιτ.
Το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται θετικά και από τις δηλώσεις του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι.
«Δεν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσει κανένα από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις εύθραυστες χρηματοοικονομικές αγορές υπό τις τρέχουσες συνθήκες ύφεσης», τόνισε ο διοικητής της Federal Reserve στη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπεν Μπερνάνκι υπογράμμισε ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα για βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος.
«Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημικά σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο διοικητής της Fed, ο οποίος παρουσίασε μια νέα προσέγγιση για την εποπτεία των χρηματοοικονομικών αγορών.
Όπως επεσήμανε, οι αδυναμίες του υφιστάμενου ρυθμιστικού καθεστώτος έχουν αναδειχθεί σε όλο τους το μεγαλείο στη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Ο Μπεν Μπερνάνκι επισήμανε, επίσης, την ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση των κανονισμών εποπτείας προκειμένου να εξομαλυνθούν οι κύκλοι έκρηξης-κατάρρευσης του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ.
«Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις ρυθμιστικές πολιτικές και τους λογιστικούς κανόνες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν οδηγούν σε υπερβολικές» διακυμάνσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα και την οικονομία, τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στη διάρκεια της ομιλίας του.
Ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε ότι οποιαδήποτε ομοσπονδιακή υπηρεσία που αναλαμβάνει την ευθύνη να καθορίσει τα αποδεκτά επίπεδα κινδύνου πρέπει να έχει την απαραίτητη αρμοδιότητα, καθώς και την εξουσία να επιτηρεί στενά συγκεκριμένα ιδρύματα. Στο ερώτημα εάν η Fed θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο, ο διοικητής απάντησε ότι έγκειται στο πώς το Κογκρέσο θα ορίσει την ευθύνη.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι η εν λόγω ανάλυση «συστημικού κινδύνου» «προϋποθέτει» τη συμμετοχή της Fed.
Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 118,60 μονάδες, ή 1,8%, στις 6.665,65 μονάδες, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 σημειώνει άνοδο 15,14 μονάδων, ή 2,2%, στις 691,67 μονάδες, ενώ ο Nasdaq
καταγράφει κέρδη 25,34 μονάδων, ή 2%, στις 1.293,98 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου