Μαρτίου 10, 2009

«Ναι» στον διπλασιασμό των πόρων του ΔΝΤ

Θετική είναι η απάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκκληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για διπλασιασμό των πόρων που έχει στη διάθεσή του για την αντιμετώπιση της κρίσης στα 500 δισ. δολάρια.
Οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν κείμενο προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο θα συζητηθεί κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G20, στις 13 και 14 Μαρτίου στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τους όρους του ΕΚΟΦΙΝ, η αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, θα κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο μεταξύ των μελών του διεθνούς οργανισμού. Οι χώρες με μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα θα αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος.
«Οι χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν τον διπλασιασμό των πόρων του ΔΝΤ και είναι έτοιμες να συμβάλλουν σε μία προσωρινή αύξησή τους», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο σκιαγραφεί λεπτομερώς τη θέση της ΕΕ ως προς τις οικονομικές πολιτικές, ρυθμιστικούς κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς.
«Οι επιπλέον πόροι θα χρησιμοποιηθούν, εν πρώτοις, μέσω της διεύρυνσης και επέκτασης των Νέων Διευθετήσεων Δανεισμού, στη βάση δίκαιης κατανομής της ανάληψης του βάρους, κυρίως με ενθάρρυνση για συμμετοχή των χωρών οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρώσει σημαντικά αποθέματα σε συνάλλαγμα», σημειώνεται.
Στο κείμενο υπογραμμίζεται επίσης το πόσο σημαντικό είναι «να έχει το ΔΝΤ τα κατάλληλα οικονομικά μέσα για να βοηθήσει χώρες οι οποίες επηρεάζονται ιδιαίτερα από την τρέχουσα κρίση».
Το ΔΝΤ έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Ιαπωνία, η οποία απεδέχθη να χορηγήσει στον διεθνή οργανισμό δάνειο ύψους έως και 100 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η συμβολή της ΕΕ ενδέχεται επίσης να ανέλθει σε 100 δισ. δολάρια περίπου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου