Μαρτίου 27, 2009

«Στήριγμα» στις JPMorgan, Goldman, Citi αναζητά ο Ομπάμα

Στήριξη από τα στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων των ΗΠΑ, όσον αφορά στο σχέδιο σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού συστήματος, θα ζητήσει σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε συνάντηση που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος με διευθυντικά στελέχη εταιρειών, σήμερα το απόγευμα στο Λευκό Οίκο αναμένεται να παραβρεθούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Citigroup JPMorgan Chase & Co. και Goldman Sachs Βίκραμ Πάντιτ, Τζέιμι Ντίμον και Λόιντ Μπλάνκφαϊν, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ομπάμα σε θέματα οικονομίας, Λόρενς Σάμερς, η συνάντηση αυτή αναμένεται να αποτελέσει μια ένδειξη των δεσμών μεταξύ της κυβέρνησης και της τραπεζικής βιομηχανίας μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

«Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομική επέκταση» και η αλήθεια είναι ότι τα βασικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα της χώρας παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, τόνισε ο Σάμερς.

Σύμφωνα με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης θα τεθούν η σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών, η ενίσχυση του δανεισμού σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, η μείωση των κατασχέσεων και η επιβολή ρυθμιστικών ελέγχων σε ξεχωριστά ιδρύματα.

Με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας να εξαρτάται άμεσα από την υγεία της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προτείνει μια συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα για την απομάκρυνση «τοξικού» ενεργητικού από τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και άλλες ρυθμίσεις για τράπεζες, hedge funds και εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου.

Στη συνάντηση θα παραβρεθεί επίσης ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τίμοθι Γκάιτνερ, ο Σάμερς καθώς και οι επικεφαλής των Bank of America Morgan Stanley Wells Fargo State Street και Bank of New York Mellon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου