Μαρτίου 05, 2009

JPMorgan: Οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 4 δισ. ευρώ


Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ίσως αντλήσουν κεφάλαια 40 δισ. ευρώ, λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Νέα έκθεση με θέμα τα προβλήματα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη δημοσιεύθηκε σήμερα από τη JPMorgan Chase & Co. Η αναλυτές της έκθεσης εκτιμούν ότι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ίσως χρειαστεί να αντλήσουν επιπλέον κεφάλια ύψους έως 40 δισ. ευρώ (50 δισ. δολάρια) μέχρι το 2010, λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση οι αυστριακές τράπεζες ίσως χρειαστούν 5 δισ. ευρώ, οι σκανδιναβικές τράπεζες 8 δισ. ευρώ και οι ελληνικές 4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, πως τα κεφάλαια αυτά θα προστεθούν στα 270 δισ. ευρώ των διαγραφών.

Τον Φεβρουάριο η Standard & Poor's δήλωνε ότι «στην Αν. Ευρώπη εντοπίζονται όλα τα συστατικά μιας κρίσης, δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος διογκώνεται και ότι οι επιμέρους χώρες είναι εξαιρετικά εξαρτημένες από τις ξένες πιστώσεις». Στη συνέχεια η Moody's ανέφερε ότι «η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην εν λόγω περιφέρεια θα συνεχίσει να πλήττει τις θυγατρικές των μεγάλων δυτικών τραπεζών και ενδεχομένως η «ασθένεια» να διαχυθεί και στις μητρικές τους και κυρίως στην Αυστρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Σουηδία».
«Παραπλανητικές οι εκθέσεις», λένε πέντε τραπεζίτες της Αν. Ευρώπης

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, προασπιζόμενες το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, το οποίο δέχεται πυρά ομαδόν τον τελευταίο καιρό. Σε κοινή ανακοίνωσή τους πέντε κεντρικές τράπεζες της Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας υπερασπίστηκαν το τραπεζικό τους σύστημα, επισημαίνοντας ότι οι εκθέσεις για την προβληματική κατάσταση των τραπεζών τους είναι απλουστευτικές και παραπλανητικές.
Επιπλέον, τόνισαν ότι οι προειδοποιήσεις για την έκθεση πολλών δυτικών τραπεζών στην Αν. Ευρώπη θέτουν σε πολύ σοβαρό κίνδυνο τη φήμη του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος συνολικά. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, Σλαβομίρ Σκρζίπεκ, προτίθεται να συζητήσει το θέμα με την ΕΚΤ και την Κομισιόν.

Εν κατακλείδι, οι 5 ανατολικοευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες επισήμαναν ότι «αυτές οι αυτοεκπληρούμενες φημολογίες απαξιώνουν πλήρως τα επιτεύγματα των ίδιων των χωρών, δημιουργούν στρεβλές εντυπώσεις και επηρεάζουν δυσμενώς την περιφέρεια και την Ευρώπη συνολικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου