Μαρτίου 12, 2009

Ο γάμος συμβόλαιο των gay ευρωπαικός όρος για τη Σερβία.


Ο Tomas Hamarberg, επίτροπος του Συμβουλίου Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε πως στη Σερβία υπάρχει μια ορισμένη πρόοδος, όμως, πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμα σειρά εμποδίων για την αποτελεσματική εφαρμογή των κριτηρίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και προειδοποίησε ότι η Σερβία πρέπει να υιοθετήσει και εγαρμόσει στην πράξη τις διατάξεις του νόμου κατά των μέτρων διακρίσεων.

«Αναμένω από τα στελέχη της Κυβέρνησης της Σερβίας να υιοθετήσουν, στην αυριανή σύσκεψή τους, το κείμενο του Νομοσχεδίου για την απαγόρευση όλων των μορφών διακρίσεων, και να το στείλουν αμέσως στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση»,
δήλωσε σήμερα (12 Μαρτίου)ο υπουργός Εργασίας και κοινωνικής Πρόνοιας Σερβίας, κ. Rasim Ljajić.
O ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου του έστειλαν, χτες, Τετάρτη, στον πρωθυπουργό της Σερβίας, το κείμενο του Νομοσχεδίου, που υπέστη ορισμένες καινοτομίες και συμπληρώσεις.
Επίσης, ο κ. Ljajić δε θέλησε να αναφερθεί λεπτομερέσταρα στο κείμενο αυτού του Νομοσχεδίου, και τόνισε ότι, εκφράζοντας τον πλήρη σεβασμό προς τους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα, οι προτεινόμενες διορθώσεις δεν έχουν αλλάξει την ουσία αυτού του κειμένου.
«Το κείμενο του εν λόγου Νομοσχεδίου έχει εναρμονιστεί απόλυτα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια, και αυτό το γεγονός πρέπει να παραμείνει ατόφιο»,- τόνισε, ο κ. Ljajić. Άλλωστε, η ψήφιση του Νομοσχεδίου για την απαγόρευση όλων των μέτρων διακρίσεων θα δώσει την ευκαιρία στη Σερβία να καταχωρηθεί στη λεγόμενη ‘λευκή λίστα του Σέγκεν’, που θα καταργήσει τις θεωρήσεις για τα ταξίδια Σέρβων πολιτών στην Ευρώπη.
Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Mirko Cvetković, δήλωσε ότι η ουσία του Νομοσχεδίου για την απαγόρευση όλων των μορφών διακρίσεων δεν έχει αλλάξει, παρότι το κείμενο υπέστη ορισμένες διορθώσεις, και ορισμένα άρθρα του Νομοσχεδίου έχουν διατυπωθει καλύτερα, αφού έχει γίνει η εξέταση των παρατηρήσεων και των προτάσεων των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Ο κ. Cvetković ειπε ότι το κείμενο του Νομοσχεδίου πρόκειται να σταλεί στη Βουλή της Σερβίας προς ψήφιση δια της επείγουσας διαδικασίας, μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Εκπρόσωποι ορισμένων διεθνών οργανισμών δήλωσαν πως το κείμενο αυτού του Νομοσχεδίου πρέπει να υποβληθεί, οπωσδήποτε, προς συζήτηση και προς ψήφιση στην Βουλή της Σερβίας.
Human Rights Watch, and International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC) and ILGA Europe on March 10 sent letters to Serbia's top officials reacting to the government's decision to withdraw its draft Anti-Discrimination Law, on request of the country's traditional religious communities.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου