Μαρτίου 16, 2009

Ούτε οι G20 έχουν σχέδιο. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι τραπεζίτες του G20 συμφώνησαν μόνο στο, «ότι κάτι πρέπει να κάνουν».

Με τη γενική δέσμευση να χρησιμοποιήσουν οιοδήποτε εργαλείο, περιλαμβανομένης και μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής, για να αποκαταστήσουν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, ολοκλήρωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20 την προπαρασκευαστική συνάντηση, στο Χόρσαμ του Λονδίνου εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της 2ης Απριλίου, αποφεύγοντας ωστόσο να προβούν σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αύξηση των δαπανών που τέθηκε ως προτεραιότητα από τις ΗΠΑ.
Oι πλούσιες και αναδυόμενες χώρες του G20 βρήκαν κοινό έδαφος ως προς την αύξηση των πόρων του
ΔΝΤ και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών καθώς και εφαρμογή αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Στο θέμα της λήψης περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, η διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών παρέμεινε, με τις πιέσεις να στρέφονται τώρα προς την αμερικανική πλευρά να ολοκληρώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης τραπεζών εντός των τριών εβδομάδων που μεσολαβούν έως τη σύνοδο των αρχών Απριλίου - στροφή η οποία δείχνει τα όρια της αμερικανικής επιρροής, ακόμη και με τον νέο δημοφιλή πρόεδρο των ΗΠΑ.
Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η έλλειψη λεπτομερειών, αν και οι αγορές έχουν συνηθίσει να μην περιμένουν και πάρα πολλά από τέτοιου είδους συναντήσεις, ενώ στις επιμέρους συνεντεύξεις Τύπου που ακολούθησαν έγινε φανερό ότι οι δεσμεύσεις του τελικού ανακοινωθέντος ήταν αρκετά αδύναμες.
Η επιδείνωση της κατάστασης ορισμένων μεγάλων τραπεζών ήταν το κυρίαρχο θέμα της συνάντησης με τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνούν ότι χρειάζονται περισσότερα για να απορροφηθεί το «τοξικό» ενεργητικό.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ παραδέχθηκε το ρόλο της χώρας του στη δημιουργία της κρίσης και αναγνώρισε ότι φέρει μεγαλύτερη ευθύνη να καθοδηγήσει τον κόσμο στην ομαλότητα.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το
Λευκό Οίκο διέψευσε την ύπαρξη διαφωνιών στους κόλπους του G20 και διαμήνυσε στην Κίνα ότι μπορεί να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία, απαντώντας στις κινεζικές ανησυχίες για την ασφάλεια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Ο Βρετανός ομόλογός του Αλιστερ Ντάρλινγκ, που φιλοξένησε τη συνάντηση, διαβεβαίωσε ότι το G20 θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας και κάλεσε τις χώρες να επικεντρωθούν σε τρία «μεγάλα προβλήματα»: στήριξη της οικονομίας, μέτρα για να επαναλάβουν οι τράπεζες το δανεισμό και διασφάλιση ότι ολόκληρος ο κόσμος και όχι μόνο μία μερίδα θα επωφεληθεί από τα μέτρα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δεσμεύθηκε ταυτόχρονα σε συνέντευξή του στον Τύπο ότι θα ενισχύσει τις εξουσίες και τις δυνατότητες της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων που έχει την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης και σε άλλα μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και στη διασφάλιση ότι οιοδήποτε νέο μέτρο δεν θα πλήξει την ανάκαμψη, από την ενίσχυση της εποπτείας των χρηματοοικονομικών αγορών και τις αυστηρότερες απαιτήσεις για τα τραπεζικά κεφάλαια τραπεζών έως την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ ώστε να μπορεί να βοηθήσει καλύτερα τις αναδυόμενες οικονομίες. Ωστόσο, το G20 δεν θεωρεί στο ανακοινωθέν του άμεση ανάγκη τις αλλαγές στο χρηματοοικονομικό ρυθμιστικό πλαίσιο, μολονότι οι Ευρωπαίοι περίμεναν ισχυρότερη δέσμευση σε αυτό.
Επίσης, οι υπουργοί συμφώνησαν να διευρύνουν το ρόλο του Φόρουμ Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας - διεθνούς ομάδας τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών - ώστε να μπορεί να συντονίζει καλύτερα τις πολιτικές για τον τραπεζικό τομέα. Σε μία ασυνήθιστη κίνηση, οι υπουργοί συμφώνησαν και σε ένα τρισέλιδο «πλαίσιο για την αποκατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα και την ανάκαμψη» με στόχο την τόνωση του τραπεζικού δανεισμού. Η κίνηση αυτή είχε απώτερο σκοπό να καθησυχάσει ορισμένες κυβερνήσεις ότι οι μέχρι σήμερα προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν ήταν αρκετά δυναμικές.
Ως προς την ανάγκη περαιτέρω μέτρων που ζητούν οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι απάντησαν ότι έχουν ήδη δαπανήσει αρκετά, ότι διαθέτουν μεγαλύτερα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και δεν θέλουν να διογκώσουν τους προϋπολογισμούς τους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πεερ Στάινμπρουκ μαζί με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσαν ότι «δεν έχει νόημα να διοχετεύονται περισσότερα χρήματα στις οικονομίες μας από τη στιγμή που δεν έχουμε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές αγορές».
Σημαντικό κεφάλαιο στο ανακοινωθέν είναι αφιερωμένο και στους κανόνες προληπτικής εποπτείας, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να συστήσουν στους αρχηγούς κρατών τους την καταγραφή των hedge funds και να ζητήσουν επίσης την καταγραφή των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης που ενίοτε θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την επιδείνωση της κρίσης με τις γενναιόδωρες αξιολογήσεις για περίπλοκα επικίνδυνα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Από τις υπόλοιπες χώρες, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν εξήγησε ότι ο διεθνής γύρος υποτίμησης νομισμάτων δημιουργεί προβλήματα, βλέποντας το ΔΝΤ να παραμένει σημαντική πηγή βοήθειας για τις αναδυόμενες οικονομίες ούτως ώστε να σταθεροποιήσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου ύψους 5 δισ. δολαρίων για τη χορήγηση δανείων για τη βοήθεια αναδυόμενων χωρών, ενώ στο ανακοινωθέν της Βραζιλίας, Κίνας, Ρωσίας και Ινδίας -που είναι και το πρώτο που εκδίδουν σε συνάντηση υπουργών Οικονομικών του G20- απευθύνεται έκκληση να δοθεί ισχυρότερος ρόλος στους διεθνείς οργανισμούς.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/16/1641247.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου