Οι πολιτικές «εύκολου χρήματος» που υιοθέτησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας δεν είναι υπεύθυνες για την «φούσκα» στην αγορά κατοικίας, υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν σε άρθρο του στη Wall Street Journal.
Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφηκαν στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές οδήγησαν σε ένα πλεόνασμα αποθεμάτων, το οποίο ώθησε προς τα κάτω τα μακροπρόθεσμα επιτόκια από τις αρχές του 2000 μέχρι το 2005. Αυτό προκάλεσε την παρέκκλιση των επιτοκίων στην αγορά ενυπόθηκων δανείων και του βασικού επιτοκίου για τα κεφάλαια της Fed, σύμφωνα με τον Γκρίνσπαν.
Το άρθρο του πρώην προέδρου της Fed αποτελεί μέρος της υπεράσπισής του έναντι κατηγοριών, ότι η πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων που ακολούθησε για ένα μεγάλο διάστημα πυροδότησε τη «φούσκα» στην αγορά κατοικίας.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάρρευση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων οδήγησε σε διαγραφές ύψους περίπου 1,2 τρισ. δολαρίων και στην χρεοκοπία της Lehman Brothers
«Δεδομένης της αποσύνδεσης της νομισματικής πολιτικής από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στα ενυπόθηκα δάνεια, η επιτάχυνση της νομισματικής αυστηρότητας, την οποία ακολούθησε η Fed το διάστημα 2004-2005 δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τη “φούσκα” στην αγορά κατοικίας», γράφει ο Γκρίνσπαν στη WSJ.
Τον Ιούνιο του 2003, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το βασικό της επιτόκιο overnight για τον διατραπεζικό δανεισμό στο 1%, από 6,5% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2000. Την επόμενη χρονιά το άφησε αμετάβλητο. Από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι τον Ιούνιο του 2006, αύξησε το επιτόκιο στο 5,25%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου