Μαρτίου 11, 2009

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών και η επάρκεια τροφίμων.

Υπερβολικά αισιόδοξες φαίνεται ότι θα αποδειχθούν οι προβλέψεις του ΟΗΕ πάνω στις οποίες θα βασιστεί η διεθνής πολιτική κατά της κλιματικής αλλαγής. Νέα έρευνα δείχνει ότι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών ίσως πλησιάσει τα δύο μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για το θέμα, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εκτιμούσε το 2007 ότι η στάθμη θα ανέβει κατά 18 έως 59 εκατοστά έως το 2100, αρκετά για να προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στις παράκτιες περιοχές.

Η άνοδος που προέβλεψε η Επιτροπής, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη διαστολή των ωκεανών λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.

Η νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε την Τρίτη σε συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, προβλέπει μεγαλύτερη άνοδο επειδή λαμβάνει υπόψη και την παρατηρούμενη τήξη των πολικών πάγων.

Βάσει του νέου μοντέλου, η άνοδος της στάθμης θα κυμανθεί από τα 75 έως τα 190 εκατοστά, ανακοίνωσε στο συνέδριο ο Δρ Στέφαν Ράμστορφ του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων στο Πότσνταμ της Γερμανίας.

Ακόμα κι αν περιοριστεί δραστικά η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, η στάθμη των ωκεανών θα ανυψωθεί κατά περίπου ένα μέτρο «στην καλύτερη περίπτωση» τόνισε ο κλιματολόγος στους 2.000 επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο.

«Πριν από μερικά χρόνια, όσοι από εμάς μιλούσαμε για τις επιπτώσεις [της θέρμανσης] στα πολικά καλύμματα πάγου θεωρούμασταν εξτρεμιστές. Τώρα είναι πια αναγνωρισμένο ως κεντρικό ζήτημα» σχολίασε ο Ράμστορφ.

Παραμένει πάντως άγνωστο αν αυτά τα νέα δεδομένα θα ληφθούν υπόψη στη σύνταξη της διεθνούς συνθήκης που αναμένεται να υπογραφεί το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη για να διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Το ζήτημα της επάρκειας των τροφίμων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα επιχειρήσει να συνεργαστεί περισσότερο με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας μάλιστα πως «τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό συνεργάτη που θα επιφέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο».
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η οικονομική κρίση όχι μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά ιδιαίτερα στις πολύ φτωχές χώρες στον κόσμο.
Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι υπάρχει «ουσιαστική απειλή» για τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων εάν επιδεινωθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε και για την επιδείνωση της κρίσης στο Νταρφούρ μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Σουδάν να απομακρύνει από την περιοχή τις οργανώσεις παροχής βοήθειας στους εκτοπισμένους πολίτες.
«Αντιμετωπίζουμε μια ουσιαστική κρίση μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτή που είχαμε δει μέχρι τώρα» δήλωσε ο Ομπάμα, τονίζοντας παράλληλα στον Μπαν Κι-Μουν τη σημασία της αποστολής ενός ηχηρού μηνύματος από τη διεθνή κοινότητα προς την κυβέρνηση του Χαρτούμ ότι δεν «είναι αποδεκτή η έκθεση σε κίνδυνο ζωής τόσων ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου