Μαρτίου 01, 2009

Διαδηλώσεις υπέρ των λαθρομεταναστών στην Αριζόνα

Εκατοντάδες ακτιβιστές, έκαναν διαδήλωση, εναντίον των επιχειρήσεων τύπου «σκούπας» στην Αριζόνα ,για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, των οποίων ηγείται ο σερίφης, της κομητείας Μαρικόπα, που στέλνει τους αστυνομικούς, στις συνοικίες του Φοίνιξ ,όπου κατοικούν ισπανόφωνοι, με εντολή να σταματούν πολίτες για έλεγχο και να συλλαμβάνουν όποιον δεν μπορεί να αποδείξει ότι έχει άδεια εργασίας ή παραμονής.
Πολιτικοί και ακτιβιστές της λατινοαμερικανικής κοινότητας, κάνουν λόγο περί ενός «ρατσιστικού» προγράμματος ,το οποίο στοχοποιεί τους μετανάστες, καθώς, όπως σημειώνουν, συλλαμβάνονται μόνον όσοι μοιάζουν να κατάγονται από τη Λατινική Αμερική.
πρίν λίγες μέρες, η αστυνομία μετέφερε στους δρόμους του Φοίνιξ, 220 αλυσοδεμένους λαθρομετανάστες, με φόρμες κρατουμένων.

«Το να αναγκάζεις τους ανθρώπους να περπατούν στους δρόμους αλυσοδεμένοι, το να τους διαπομπεύεις δημόσια, είναι μεσαιωνικό», δήλωσε η Βερόνικα Περές, 32 ετών, αρχαιολόγος που κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε :«Ουδείς Άνθρωπος Είναι Παράνομος» και «Σταματήστε τις Εφόδους». «Δεν είναι απάνθρωπη και ειδική η μεταχείρισή τους βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ;», διερωτήθηκε.
Η 47χρονη Σύλβια Αίρινγκτον, εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης, έκανε λόγο περί «στοχοποίησης της Ισπανόφωνης κοινότητας» και «ντροπής για την Αμερική». Περίπου 100 αντιδιαδηλωτές, κυματίζοντας την αστερόεσσα, έκαναν παράλληλη πορεία.

Ορισμένοι έφεραν, σε θήκες στους μηρούς τους, πιστόλια.
Η 52χρονη Ντίνα Ρόουζ δήλωσε ότι ο σερίφης ,είναι «ο μόνος που τηρεί τη νομοθεσία για τη λαθρομετανάστευση». «Ο σερίφης της κομητείας είναι η τελευταία μας ελπίδα για την προστασία των ελευθεριών μας», και πρόσθεσε. "Το ζήτημα των 12 εκατ. μεταναστών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής στις ΗΠΑ θεωρείται εκρηκτικό από πολιτικής άποψης. Ωστόσο έχει ουσιαστικά πάψει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, καθώς το προσκήνιο έχει καταλάβει η οικονομική κρίση".
Η προσπάθεια μεταρρύθμισης της πολιτικής των ΗΠΑ για την μετανάστευση είχε απορριφθεί από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο πριν δύο χρόνια. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε υποστηρίξει τότε την πρόταση , δεν έχει αναφερθεί στο πρόβλημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
«Ψήφισα τον Ομπάμα για να υπάρξει αλλαγή», είπε ο 45χρονος οξυγονοσυγκολλητής Όσκαρ Καμάτσο, που έλαβε μέρος στην κινητοποίηση. «Αλλά σε ότι αφορά την μετανάστευση, δε βλέπω καμιά αλλαγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου