Μαρτίου 01, 2009

Αντε πάλι. Το Ιράν ικανό να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα λένε οι ΗΠΑ.


Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν διαθέτει επαρκές υλικό για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλεν. «Πιστεύουμε ότι το διαθέτουν, ειλικρινά», δήλωσε ο Μάλεν στην εκπομπή, «Η Κατάσταση του Εθνους» του CNN, όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν διαθέτει αρκετό σχάσιμο υλικό για την κατασκευή πυρηνικων όπλων.Και το να έχει το Ιράν πυρηνικά όπλα, πιστεύω εδώ και πολύ καιρό, ότι θα έχει πολύ κακές συνέπειες για την περιοχή και για τον κόσμο» πρόσθεσε.
Ωστόσο, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το NBC, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι το Ιράν δεν βρίσκεται κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων.
«Πιστεύω πως επικεντρώνουμε συνεχώς τις προσπάθειές μας στο να κάνουμε τους Ιρανούς να αποκηρύξουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Όμως δεν βρίσκονται κοντά στην απόκτηση επαρκών υλικών. Σε αυτό το στάδιο δεν βρίσκονται κοντά στην απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου. Έχουμε λοιπόν καιρό», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός.
Ο Ρ.Γκέιτς επισήμανε πως η διπλωματία έχει ακόμα πολλές πιθανότητες επιτυχίας σήμερα που η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει πτώση, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των οικονομικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης που στηρίζεται πολύ στα έσοδα από το πετρέλαιο.
Πριν από μερικές ημέρες η Τεχεράνη ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι το Ιράν δεν έχει επιβραδύνει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και σχεδιάζει να εγκαταστήσει 50.000 συστήματα φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου στη διάρκεια των ερχόμενων πέντε ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου