Μαρτίου 26, 2009

Ισχυρές πιέσεις στα δημοσιονομικά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών λόγω της πτώσης των τιμών.

Τα 70-75 δολ./βαρέλι είναι δίκαιη τιμή για το πετρελαίο, λένε τα ΗΑΕ

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα δημοσιονομικά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών λόγω της πτώσης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και μια τιμή μεταξύ 70 και 75 δολαρίων το βαρέλι θα ήταν πιο «δίκαιη» και θα έδινε στους παραγωγούς τα μέσα να επενδύσουν για την ανάπτυξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, υποστήριξε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε συνέντευξη που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Αναφερόμενος στα επίπεδα-ρεκόρ πάνω από τα 147 δολάρια το βαρέλι, που άγγιξε τον Ιούλιο του 2008 η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, ο Σεΐχ Χαλίφα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα του Κάταρ «αλ Ουατάν», και η οποία μεταδόθηκε και από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ουάμ, είπε ότι «η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε προηγουμένως σε επίπεδο που, κατά τη γνώμη μας, είναι εξωπραγματικό».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οι τιμές βρίσκονται σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σημείο που ορισμένες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν μπορούν πλέον, λόγω ανεπαρκών εσόδων, να αναπτύξουν τα πετρελαϊκά κοιτάσματά τους».

Τη θέση του προέδρου των ΗΑΕ ότι μια τιμή πετρελαίου μεταξύ 70 και 75 δολαρίων το βαρέλι θα ήταν «δίκαιη» προσυπογράφουν πολλές χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, με προεξάρχουσα τη Σαουδική Αραβία.


Τα ΗΑΕ διαθέτουν τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη και η ισχύουσα ποσόστωση που διέπει την παραγωγή τους κυμαίνεται γύρω στα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

«Όλες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες υπολόγιζαν σε μία τιμή διαρκώς υψηλή και αιφνιδιάστηκαν από την υποχώρηση των τιμών», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse.

Μετά τον πενταπλασιασμό της, στο διάστημα μεταξύ 2003 και καλοκαιριού 2008, αγγίζοντας σχεδόν τα 150 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε έως και στα 32 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2008. Η απόφαση του ΟΠΕΚ - στον οποίο αναλογεί το 40% της παγκόσμιας προσφοράς - να μειώσει την παραγωγή του, συνολικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στήριξε τις τιμές, οι οποίες ανέκαμψαν και κυμαίνονται σήμερα στα 53,5 δολάρια.
Αν και το σύνολο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών πλήττεται, ορισμένες εξ αυτών είναι περισσότερο εύθραυστες από άλλες και αυτό εξαρτάται από «τον βαθμό διαφοροποίησης των οικονομιών τους και το κόστος της παραγωγής σε αυτές του βαρελιού αργού πετρελαίου», τονίζει ο κ. Μπιρόλ.

Για τον διευθυντή της εξειδικευμένης έκδοσης «Petrostrategies» Πιερ Τερζιάν, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται το Ιράκ «καθότι, από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, είναι αυτή που έχει περισσότερο ανάγκη ρευστό για την ανόρθωση της κατεστραμμένης οικονομίας».

Λόγω της πτώσης της τιμής του «μαύρου χρυσού», η Βαγδάτη υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τρεις φορές τον προϋπολογισμό για το 2009. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γαλλία, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χουσέιν αλ Σαχριστάνι αναγνώρισε, την περασμένη Τρίτη, ότι η ιρακινή κυβέρνηση βάσισε τον προϋπολογισμό για φέτος σε τιμή πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι και ότι η σημερινή τιμή πώλησης του ιρακινού αργού κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Βενεζουέλα και το Ιράν, επηρεάζονται επίσης αρνητικά σε μεγάλο βαθμό, λόγω των πολύ δαπανηρών κοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζουν, εκτιμά ο κ. Τερζιάν.Το Καράκας υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει κατά 6,7% τον προϋπολογισμό του για το 2009 καθώς η τιμή πώλησης του αργού της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας της νότιας Αμερικής υποχώρησε έως και στα 36 δολάρια το βαρέλι, σχεδόν στο ήμισυ της τιμής των 60 δολαρίων στην οποία βασιζόταν ο προϋπολογισμός.

Εκτός ΟΠΕΚ, είναι η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη Σαουδική Αραβία πετρελαιοπαραγωγός χώρας του πλανήτη, που βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση ενώ και η παραγωγή της είναι σε φθίνουσα τροχιά.

Η Μόσχα υποχρεώθηκε να περικόψει τον προϋπολογισμό για το 2009 λόγω της συρρίκνωσης κατά ένα τρίτο των πετρελαϊκών εσόδων της και θα βρεθεί ελλειμματική σε ύψος έως και 65,8 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 7,4% του ρωσικού ΑΕΠ.

Πιο ανθεκτικές, αντιθέτως, είναι οι χώρες του Κόλπου, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής του βαρελιού πετρελαίου (λίγα δολάρια μόνον) και του δυσανάλογα μικρού πληθυσμού τους σε σχέση με τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου που διαθέτουν. Επιπλέον, εκμεταλλεύθηκαν τα τελευταία χρόνια των παχέων αγελάδων για να συγκεντρώσουν σημαντικά συναλλαγματικά αποθέματα και να μειώσουν το χρέος τους.

Δεν είναι, ωστόσο, απολύτως αλώβητες. Η τράπεζα Standard Chartered εκτιμά ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας θα επιβραδυνθεί φέτος κατά 1% και αναμένει «έλλειμμα στον προϋπολογισμό το 2009».
Στην καλύτερη θέση βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω της διαφοροποίησης της οικονομίας τους, κυρίως προς τον χρηματοοικονομικό και τον τουριστικό τομέα, «γεγονός που καθιστά τη χώρα πιο ανθεκτική στις διακυμάνσεις των τιμών του αργού πετρελαίου», κατέληξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου