Μαρτίου 02, 2009

Συμφώνησαν να κάνουν ότι τους λένε οι τραπεζίτες.

Οι Ευρωπαίοι "ηγέτες" κατά τη Σύνοδο αποφάσισαν την παροχή βοήθειας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης "κατά περίσταση", εξετάζοντας χωριστά τα προβλήματα του κάθε κράτους μέλους και απορρίπτοντας την έκκλησή τους για μία πολυδάπανη, όπως προτάθηκε, λύση για όλους τους αδύναμους κρίκους.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου Κορυφής για το τρέχον εξάμηνο Μίρεκ Τοπολάνεκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει χωρίς προστασία τις ανατολικές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα από την κρίση.
«Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα λάβουν την αναγκαία βοήθεια, ανάλογα με την περίπτωση», διευκρίνισε αλλά πρόσθεσε ότι «η ιδέα να χωρίσουμε την Ευρώπη σε παλιά και νέα μέλη, σε Ανατολή και Δύση...είναι μια προσέγγιση που σαφώς απορρίπτουμε».
Σε δηλώσεις του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανέφερε ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης –που είχαν προσέλθει με κοινή γραμμή- δεν ζητούν χωριστό πρόβλημα, γιατί κάθε μία έχει διαφορετικά προβλήματα. «Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από τη μια χώρα στην άλλη στην ανατολική Ευρώπη. Δεν υπάρχει ειδικός λόγος να αντιμετωπιστεί διαφορετικά μια ομάδα κρατών».
«Υπήρξε συναίνεση για την αποφυγή μονομερών μέτρων προστατευτισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν, όπως υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν, ότι "η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να εξέλθει από την παρούσα οικονομική κρίση, μόνο αν εξακολουθήσει να δρα με συντονισμένο τρόπο, εντός του πλαισίου της ενιαίας αγοράς και της οικονομικής και νομισματικής ένωσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου