Τα φώτα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελών έσβησαν και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιστρέφει στον μίζερο και αδιέξοδο οικονομικό «μικρόκοσμο».
Όπου και αν βρέθηκε ή στάθηκε ο πρωθυπουργός, όπου και αν ερωτήθηκε για την κατάσταση στην Ελλάδα, η απάντηση της χώρας μας ήταν στερεότυπη: «έχουμε σχέδιο, δεν δικαιολογείται κανένας φόβος, ατυχή γεγονότα έπληξαν την διεθνή εικόνα της χώρας». Και όποιος πείστηκε, πείστηκε.
Την ίδια ώρα όμως η ελληνική πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σκληρή για την κυβέρνηση, υπονομεύοντας και αυτήν την ακόμα περιλάλητη «αξιοπιστία» του Προγράμματος Σταθερότητας.
Επιπλέον έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ
Τα στοιχεία του ιδίου του υπουργείου Οικονομίας είναι αμείλικτα:
Στοιχείο πρώτον: και η νέα ρύθμιση για την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα «πήγαν άπατα». Το οικονομικό επιτελείο υπολόγιζε σε έσοδα ύψους 2,5-2,7 δισ. από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Η προθεσμία έληγε το Δεκέμβριο και στόχος ήταν να μπουν στα ταμεία τα λεφτά εντός του 2008, για να τον διασώσουν από τα ελλείμματα. Τελικά δόθηκε παράταση που έληξε την Παρασκευή και, μαζί με αυτήν, το δημόσιο δεν εισέπραξε περισσότερα από 700-800 εκατ. ευρώ.
Παρότι, με τη «φούρια» που έστελνε ειδοποιητήρια το υπουργείο, εκκρεμούν περί τις 200.000 σχετικά σημειώματα, το υπουργείο Οικονομίας δε φαίνεται δυνατόν να εισπράξει περισσότερα από 1- 1,3 δισ. ευρώ (τα μισά το πολύ από όσα σχεδίαζε προ μηνών). Ανοίγει έτσι διάπλατα η πόρτα για μια νέα «μίνι παράταση», προκειμένου να αποσταλούν άλλα 200.000 σημειώματα «και ό,τι βγει».
Το θέμα της παράτασης απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και όχι απλή υπουργική απόφαση. Ίσως λοιπόν μια απόφαση για νέα παράταση συνδυαστεί με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση για την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ.
Το δεύτερο στοιχείο είναι η νέα «τρύπα» στα δημόσια έσοδα και στην αξιοπιστία των κυβερνητικών προβλέψεων. Παραμονές Χριστουγέννων το υπουργείο Οικονομίας κατέθετε προϋπολογισμό και προέβλεπε έλλειμμα έτους 2008 στα 10,8 δισ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ. Τι διαπιστώθηκε δύο μόλις μήνες μετά;
«Λιγότερα έσοδα, μεγαλύτερες δαπάνες και μικρότερη ανάπτυξη» από ό,τι προέβλεπε η κυβέρνηση, έριξαν «στα βράχια» το έλλειμμα αλλά και το ΑΕΠ: 13,9 δισ. ευρώ ή ποσοστό 4,3% - 4,5% του ΑΕΠ -ανάλογα με το «πού θα κάτσει η μπίλια» των αριθμών τον επόμενο μήνα.
Από το 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή, που λείπουν από την περαίωση και από την υστέρηση των εσόδων κατά 3 δισ. ευρώ περίπου, έχει προκύψει μία νέα τρύπα που φτάνει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 1,2% του ΑΕΠ .
Ολοκληρώνεται έτσι η εικόνα αδυναμίας τους Κράτους να εισπράξει όσα υπολογίζει, την ώρα που οι δαπάνες ξεφεύγουν δραματικά, σε σύγκριση μάλιστα με τις απολύτως πιο πρόσφατες εκτιμήσεις –και όχι απλά με τις αρχικές προβλέψεις του 2007!
Με τα δεδομένα αυτά, το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στο οικονομικό επιτελείο, που βλέπει τις επιπτώσεις της κρίσης να συνδυάζονται με την γενικευμένη δημοσιονομική αταξία που σημάδεψε το 2008, η οποία υπονομεύει από πολύ νωρίς της εκτέλεση του Προϋπολογισμού και την αξιοπιστία του Προγράμματος Σταθερότητας που κατέθεσε προ μηνός στις Βρυξέλες η Κυβέρνησης –και έχει ήδη ανατραπεί άρδην, κυρίως για ενδογενείς λόγους (φοροδιαφυγή).
http://www.protothema.gr/content.php?id=25144
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου