Μαρτίου 03, 2009

12.000 απολύσεις, ο πρώτος λογαριασμός.(της Μαίρης Λαμπαδίτη).

Η βιομηχανία , η κλωστοϋφαντουργία , το εμπόριο και οι κατασκευές είναι οι κλάδοι παραγωγής που πλήττονται περισσότερο από την κρίση ενώ πρωταθλήτριες περιφέρειες στις απολύσεις αναδεικνύονται η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία ,η Θράκη , η Πελοπόννησος και η Αττική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η ΓΣΕΕ από το Νοέμβριο του 2008 έως και το Φεβρουάριο του 2009 έχουν σημειωθεί 12012 απολύσεις, ενώ 2050 εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Επιπλέον, δύο επιχειρήσεις εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία,774 εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν σε υποχρεωτική άδεια ενώ στον ΟΤΕ και τον ΟΣΕ ανακοινώθηκαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα επηρεάσουν περίπου 5.500 εργαζόμενους .
Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας για την αγορά εργασίας καθώς θα φανεί πόσο θα επηρεάσει η κρίση τους απασχολούμενους στον τουρισμό. Η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 2 Απριλίου, ενώ την ίδια ημερομηνία προσανατολίζεται να απεργήσει και η ΑΔΕΔΥ με αιχμή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία και την εισοδηματική πολιτική λιτότητας .
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αυξήσεις των μισθών θα δοθούν σε δύο δόσεις ( 1,5% και 1,5%), κάτι που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές θα σημάνει και νέα απώλεια εισοδήματος.
Σήμερα το μεσημέρι το μεσημέρι το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ έχει ραντεβού με τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου να ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση καθώς εργαζόμενοι και συνταξιούχοι παραμένουν ακάλυπτοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ η καταβολή του εφάπαξ καθυστερεί από 17 μήνες.
Πάντως η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμά της την προηγούμενη εβδομάδα δια του πρωθυπουργού , ο οποίος ζήτησε από τους δημοσίους υπαλλήλους «υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση στις διεκδικήσεις», ενώ ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι « το έλλειμμα του φορέα κύριας σύνταξης των δημ. υπαλλήλων προβλέπεται να φτάσει το 2010 στα 2 δισ. ευρώ», στοιχεία που αμφισβήτησαν οι συνδικαλιστές.
Το προεδρείο των δημοσίων υπαλλήλων έθεσε θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης , αναφέροντας ότι εδώ και 4 χρόνια παρά τις συνεχείς εξαγγελίες δεν έχει καν ξεκινήσει η συζήτηση για το μισθολόγιο και σχολίασε ενώ όψει της αυριανής συνάντησης “ η αυτοσυγκράτηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός στις διεκδικήσεις των εργαζομένων αποτελεί νέα προσπάθεια ανάσχεσης των αγώνων των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο όταν η Κυβέρνηση εμμένει στην ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική που περιορίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων, και τους αφήνει χωρίς εφάπαξ και περίθαλψη.»

http://www.protothema.gr/content.php?id=25143

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου