Μαρτίου 13, 2009

Οι 3 στους 4 Ελληνες βιώνουν την κρίση!

Δραματικές είναι οι διαπιστώσεις έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου που παρουσιάστηκε στο χθεσινό συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος. Πρόκειται για την πρώτη τόσο άμεση καταγραφή των σκέψεων των Ελλήνων πολιτών για το οικονομικό κραχ που και η χώρα μας πλέον αντιμετωπίζει.

Σε ποσοστό 72,3% οι Έλληνες καταναλωτές θεωρούν πως η ύφεση είναι πλέον ένα μέρος της ζωής του, τη στιγμή που 47% δηλώνουν πως η οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη από το 2008. Το κλίμα αβεβαιότητας και οικονομικής κατάρρευσης όμως δεν αφήνει και περιθώρια αισιοδοξίας.

Κι αυτό διότι σε ποσοστό 42,2% οι ερωτηθέντες τόνισαν πως η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, ενώ 26,8% αναφέρει ότι θα υπάρξει στασιμότητα.

Σε ερώτηση για το «ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι των καταναλωτών, το 41,4% ανέφερε την ακρίβεια, 35,20% την ανεργία, 15,60% οι αγωνία για τις αποπληρωμές δανείων και 7,80% την ασφάλεια των επενδύσεων.

Όμως η κρίση φέρνει και σημαντικές ανατροπές στα καταναλωτικά ήθη.
Το 61,3% των ερωτηθέντων προτιμά λοιπόν λόγω της οικονομικής κατάστασης να αγοράζει λιγότερα προϊόντα, 26,6% αγοράζει φθηνότερα προϊόντα ενώ 23,6% επιλέγει φθηνότερα καταστήματα.

Είναι λοιπόν σαφής η έκπτωση ως προς την ποιότητα των αγορών του Έλληνα, δηλαδή βρισκόμαστε σε μια πρώτη αποτύπωση των δυσκολιών που η οικονομική ύφεση έχει ήδη επιφέρει.

Δεν είναι τυχαίο, τέλος, πως σε ποσοστό 69,9% οι ερωτηθέντες θεωρούν πως η κατάσταση σε ένα έτος θα είναι χειρότερη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Θόδωρος Βάρδας παρουσιάστηκε συγκρατημένος. Μεταξύ άλλων δήλωσε πως η κατάρρευση κλάδων όπως αυτών της στεγαστικής και ιδιωτικής καταναλωτικής πίστης θα επηρεάσουν αρνητικά και την ιδιωτική κατανάλωση. «Πρέπει επομένως να ληφθούν έγκαιρα οικονομικά μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής σε συνδυασμό με επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας στο πλαίσιο ενός πενταετούς (2009-2013) προγράμματος σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας» τόνισε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου