Η κατάρρευση των εξαγωγών και η πτώση της ζήτησης των νοικοκυριών και η μείωση των επενδύσεων προκάλεσαν τη μεγαλύτερη στην ιστορία συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, λίγο πριν την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επιτοκιακή πολιτική που θα υλοποιήσει. Η ΕΚΤ μείωσε τελικά τα επιτόκια κατά 0,5%, στο 1,5%, σε μια ακόμη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κάμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη.
Τα οριστικά στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν την προηγούμενη εκτίμηση της για συρρίκνωση 1,5% της οικονομίας της ευρωζώνης το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2008, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο πέρυσι. Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2008, το ΑΕΠ της ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 1,3%, σε ποσοστό μεγαλύτερο από την προκαταρκτική εκτίμηση που έκανε λόγο για συρρίκνωση 1,2%.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Εurostat για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ το 2008 που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ της, το 2008, κατά 2,6% και η Κύπρος κατά 3%.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2008, και ενώ σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο εμφάνισαν από πλευράς ανάπτυξης αρνητικό πρόσημο, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις χωρών της ΕΕ όπου το πρόσημο έστω και οριακά παραμένει θετικό, με την οικονομική μεγέθυνση στο 0,3% και 0,6% αντιστοίχως.
«Η ενδιαφέρουσα πλευρά των λεπτομερών στοιχείων είναι οι φθίνουσες καταναλωτικές δαπάνες ιδιωτών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Αυτό υπαινίσσεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 ενδέχεται να είναι τόσο κακό όσο και το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Ενδέχεται να έχουμε συρρίκνωση τουλάχιστον 1% στο πρώτο τρίμηνο φέτος. Αυτό σημαίνει ότι, για το 2009, ξεκινάμε από ένα πολύ, πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο», σχολίασε ο οικονομολόγος της τράπεζας BNP Paribas Λουίτζι Σπεράντσα.
Τη μεγαλύτερη αρνητική συνεισφορά στο συνολικό ρυθμό ανάπτυξης είχε το εμπόριο, που αφαίρεσε 0,9%. Η πτώση της εξαγωγών αφαίρεσε 3,1% ενώ η σημαντική μείωση των εισαγωγών πρόσθεσε 2,2%. Η ζήτηση των νοικοκυριών αφαίρεσε 0,5% και οι επενδύσεις αφαίρεσαν 0,6%. Τέλος, οι κυβερνητικές δαπάνες αφαίρεσαν 0,1%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου