Μαρτίου 21, 2009

ΗΠΑ. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει έλλειμμα 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2009.


Τα στελέχη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ,έδωσαν χθες μια μελανή εικόνα για την αμερικανική οικονομία οικονομία και τον προϋπολογισμό, προβλέποντας έλλειμμα 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως τον Σεπτέμβριο, κάτι που αναμένεται να περιπλέξει τις προσπάθειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να "περάσει" τον προϋπολογισμό του 2010, ύψους 3,55 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προέβλεψε ότι το έλλειμμα για το δημοσιονομικό έτος 2009, που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, θα φθάσει το 13,1% του αναμενόμενου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, ένα επίπεδο που έχει να δει από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Ιανουάριο, το γραφείο προϋπολογισμού είχε προβλέψει έλλειμμα 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το δημοσιονομικό έτος 2009.
Το CBO προβλέπει επίσης βαθύτερη οικονομική ύφεση για το 2009, η οποία θα φθάσει το 3%, προτού η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει τον επόμενο χρόνο.
Οι εμπειρογνώμονες του CBO προβλέπουν ότι το έλλειμμα θα μειωθεί σχεδόν στα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ το δημοσιονομικό έτος 2010 - ή 9,6% του προβλεπόμενου ΑΕΠ.
Αφότου ο Ομπάμα ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, η κυβέρνησή του έχει εκταμιεύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια να αντιστρέψει την απότομη καθοδική πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και να ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
"Αν και η οικονομία είναι πιθανό να συνεχίσει να επιδεινώνεται για κάποιο διάστημα", ανέφερε το CBO, το οικονομικό πακέτο ενίσχυσης της κυβέρνησης, ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων και "πολύ επιθετικές ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι θα βοηθήσουν να τερματιστεί η ύφεση το φθινόπωρο του 2009". Το CBO προβλέπει ότι, έπειτα από την απότομη οικονομική ύφεση που θα σημειωθεί φέτος, η οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,9% το 2010 και 4% το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου