Φεβρουαρίου 18, 2009

MOODY'S ΚΑΙ S&Ρ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Κατάρρευση του «Ανατολικού Μετώπου» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προμηνύει η προειδοποίηση από την Moody's και την Standard & Poors.
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποστούν σημαντικές ζημιές από τις θυγατρικές τους στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων και για το λόγο αυτό μελετούν το ενδεχόμενο υποβάθμισής τους.

Από την ομάδα των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες, παρ' όλο που δεν αναφέρονται ρητά στη χθεσινή ανακοίνωση της Moody's, συμπεριλαμβάνονται και οι ελληνικές, οι οποίες έχουν επενδύσει περίπου το 14% του ενεργητικού τους (53 δισ. ευρώ) στη διακεκαυμένη ζώνη των Βαλκανίων.

Η διεθνής κρίση έχει οξύνει δραματικά τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι οικονομίες των "ανατολικών"χωρών.

Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θα εκτροχιαστεί σε επίπεδα 14% με 24% του ΑΕΠ τους.

Ετσι, παρ' όλο που τα εθνικά τους νομίσματα είναι συνδεδεμένα με το ευρώ, οι εκρηκτικές αυτές ανισορροπίες τις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα πρόθυρα συναλλαγματικής κρίσης.


Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η κατακόρυφη πτώση του πολωνικού ζλότι (υποχώρησε πέρυσι 15% έναντι του ευρώ) ανέβασε το κόστος δανεισμού.
Οι μετοχές των αυστριακών τραπεζών Erste και Raiffeisen έκλεισαν χθες με πτώση 18,13% και 13,5% αντίστοιχα, ενώ μεγάλη ήταν και η πτώση της βελγικής KBC (12,96%), της ιταλικής Unicredit (7,35%) και της γαλλικής Societe Generale (9,56%) επειδή έχουν ανοίγματα σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Συνθήκες ελεύθερης πτώσης παρουσίασαν και τα χρηματιστήρια της κεντρικής Ευρώπης, με αυτό της Βιέννης να υποχωρεί κατά 8,62%, της Βαρσοβίας 6,65%, της Πράγας 6,80% και της Βουδαπέστης 2,36%. Με απώλειες 2,43% έκλεισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ Φρανκφούρτη και Παρίσι υποχώρησαν κατά 3,44% και 2,94% αντίστοιχα. Πάνω από 3% υποχωρούσε αργά χθες το βράδυ ο Ντάου Τζόουνς.
Από την κατάρρευση του... υπαρκτού καπιταλισμού στην Ανατολική Ευρώπη δεν γλίτωσε ούτε το ευρώ, που υποχώρησε κάτω από το 1,26 δολάριο (1,2565), στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2008, αντανακλώντας φόβους για σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Ενδεικτικό του κλίματος φυγής που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των εταιρειών αξιολόγησης Moody's και Standard & Poor's για υποβάθμιση των δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν ανοίγματα στο πρώην ανατολικό μπλοκ ήταν το σχόλιο που έκανε στο «Ρόιτερ» ο Λαρς Κρίστενσεν, επικεφαλής έρευνας στη δανέζικη τράπεζα Danske Bank:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγορές αποφάσισαν πως η αναδυόμενη Ευρώπη είναι τα subprime της Ευρώπης και όλοι τρέχουν τώρα να βγουν από την πόρτα».
Η ανάπτυξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στηρίχτηκε στον εξωτερικό δανεισμό για τη χρηματοδότηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση όμως και η κατακόρυφη πτώση των νομισμάτων της περιοχής ανέβασαν το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί το... τείχος της δυτικοευρωπαϊκής τραπεζικής ευημερίας.
Το πολωνικό ζλότι υποχώρησε πέρυσι 15% έναντι του ευρώ, το ουγγρικό φιορίνι 13,7%, η τσεχική κορόνα 9,2% και το ρουμανικό λέι 6,7%.
Οι μετοχές των ανατολικοευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υποχωρήσει 47% μόνο φέτος, καθώς οι χώρες της Δύσης έχουν περιορίσει τα δάνεια, μέσω των οποίων χρηματοδοτήθηκε η ανάπτυξη των τελευταίων ετών.
Τα δάνεια των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχονται σε 84% του συνόλου των τραπεζικών δανείων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών, τα κεφάλαια που διοχέτευσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω των θυγατρικών τους σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη ξεπερνούν το 1,51 τρισεκατομμύριο δολάρια. Το ποσό αυτό τριπλασιάστηκε στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών (2005-2008).
Η Ουγγαρία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Λετονία και η Σερβία έχουν πάρει ήδη δάνεια άνω των 35 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, με τα μακροοικονομικά τους μεγέθη να επιδεινώνονται ταχέως.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι η βιομηχανική παραγωγή της μειώθηκε τον Ιανουάριο κατά 34,1% σε ετήσια βάση και κατά 16,1% σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι απώλειες που θα υποστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την αδυναμία όσων έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα να εξυπηρετήσουν το χρέος τους προδιαγράφονται δυσβάστακτες.

Τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα εκμεταλλεύτηκαν τις ταχέως αναπτυσσόμενες αυτές αγορές και χορήγησαν πακτωλούς δανείων.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προς το παρόν δεν φαίνονται διατεθειμένες να τείνουν χείρα βοηθείας και επιδιώκουν τα εθνικά προγράμματα βοήθειας που έχουν χορηγήσει μέσω των τραπεζών να παραμείνουν εντός των εθνικών συνόρων.

Ομως έτσι η κατάσταση στις χώρες αυτές επιδεινώνεται, καθώς στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν προστίθεται και αυτό της πιστωτικής ασφυξίας.

Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, τάχθηκε κατά της δημιουργίας της λεγόμενης «κακής τράπεζας». Ενός φορέα στον οποίο θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν τα «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα και δάνεια.

με στοιχεια από http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου