Φεβρουαρίου 16, 2009

Η Μόσχα καταρτίζει προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.

Η κατάσταση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι «αρκετά δύσκολη», ωστόσο παραμένει «υπό έλεγχο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση Rossia. «Είναι αλήθεια ότι οι προβλέψεις δεν είναι ευχάριστες, είναι αρκετά δύσκολες. Πρέπει να προσανατολιστούμε προς ένα αρκετά δύσκολο σενάριο ανάπτυξης», δήλωσε κατά τη συνέντευξη που είχε θέμα την οικονομική κρίση, όταν ρωτήθηκε για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Ρωσία.

«Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση είναι αδιέξοδη ή εξαιρετικά ανησυχητική. Στο σύνολό της είναι αρκετά σαφής και ελεγχόμενη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας. «Οφείλουμε να λάβουμε μέτρα που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση, όχι μόνο φέτος αλλά ίσως και του χρόνου», τόνισε ο Μεντβέντεφ υπενθυμίζοντας ότι η χώρα έχει αποθεματικά κεφάλαια, τα οποία θα χρησιμοποιήσει «σε περίπτωση επιπλοκής της χρηματοοικονομικής κατάστασης».

«Οι ΗΠΑ δαπάνησαν αλόγιστα, ενώ είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αποθεματικά κεφάλαια, αποθέματα για τις μελλοντικές γενιές, βρίσκονται σε μια κατάσταση προ της χρεοκοπίας, ενώ η δική μας κατάσταση είναι απολύτως σταθερή» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση καταρτίζει προγράμματα βοήθειας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ύψους 44 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (986 εκατομμύρια ευρώ). «Τα προγράμματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος και τις περιφέρειες», είπε.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων βοήθειας, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έργα κατασκευής υποδομών. «Μπορεί να πρόκειται για κατασκευή δρόμων, ή για άλλα έργα υποδομών», τόνισε. Μέρος των χρημάτων αυτών θα δαπανηθεί σε προγράμματα επαγγελματικής επανεκπαίδευσης, επισήμανε.

Ο αριθμός των ανέργων στη Ρωσία ανήλθε σε 5,8 εκατομμύρια στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Rosstat που τηρεί τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας. Η ρωσική κυβέρνηση που χρησιμοποιεί άλλο τρόπο υπολογισμού της ανεργίας, κατέγραψε από την πλευρά της 1,735 εκατομμύρια άνεργους.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις μαζικές απολύσεις στη Ρωσία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου