Φεβρουαρίου 16, 2009

Υπέρ της Συνθήκης της Λισαβόνας τώρα οι Ιρλανδοί


Η Ιρλανδία, που χτυπήθηκε περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες από τη μεγάλη οικονομική κρίση, θα ενέκρινε τώρα σε ποσοστό 51% τη Συνθήκη της Λισαβόνας την οποία απέρριψε με ποσοστό 53,4% στο δημοψήφισμα που έγινε τον Ιούνιο του 2008 στη χώρα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που θα δημοσιοποιηθεί αύριο Δευτέρα.
Η προτίμηση των Ιρλανδών στη Συνθήκη αυξήθηκε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία σφυγμομέτρηση που έγινε το Νοέμβριο από την καθημερινή εφημερίδα «Οι Τάιμς της Ιρλανδίας».
Μεταξύ των ερωτηθέντων περίπου το 33% (μειωμένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες) δήλωσε ότι θα ψήφιζε «όχι» εάν γινόταν τώρα δημοψήφισμα για το λόγο αυτό, ενώ ένα ποσοστό 16% απάντησε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Εάν αποκλείονταν οι αναποφάσιστοι από τις σφυγμομετρήσεις φαίνεται ότι οι Ιρλανδοί θα ψήφιζαν σε ποσοστό 60,7% υπέρ της Συνθήκης της Λισαβόνας και μόνο το 39,3% θα ψήφιζε όχι.
Υπενθυμίζεται ότι η ιρλανδική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν. Η σφυγμομέτρηση έγινε στις 9 και 10 Φεβρουαρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα χιλίων πολιτών και το ποσοστό λάθους της κυμαίνεται στο συν-πλην 3%.
Σε άλλη δημοσκόπηση που έγινε την πρώτη Φεβρουαρίου από κυριακάτικη οικονομική εφημερίδα της χώρας, το 58% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ, το 28% κατά και το 14% απάντησε ότι δεν γνωρίζει τι θα ψήφιζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου