Φεβρουαρίου 16, 2009

Δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου για το πρωτόκολλο του Κιότο.


"Η φετινή επέτειος του Πρωτοκόλλου του Κυότο, βρίσκει την παγκόσμια κοινότητα στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης και πιο κοντά σε μια μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή.
Οι δυο αυτές κρίσεις συνδέονται με το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, που στηρίχθηκε στην υπερ-κερδοφορία για τους λίγους και την «κοινωνικοποίηση» των ζημιών για τους πολλούς. Γι/αυτό κι έχουμε μόνο μια επιλογή: Να αντιμετωπίσουμε και τις δυο προκλήσεις και τις δυο κρίσεις μαζί.
H αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτελέσει διέξοδο και από την κοινωνικοοικονομική κρίση. Με ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θα προωθεί την καινοτομία και θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, θα δημιουργεί νέες αποκεντρωμένες θέσεις απασχόλησης και προοπτική. Την «πράσινη» ανάπτυξη.
Στο επίκεντρο της «πράσινης» ατζέντας είναι η δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Για να την πετύχουμε, χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια νέα συλλογικότητα και αλληλεγγύη, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρειάζεται να αποδεσμευτούμε από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και να προωθήσουμε δυναμικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να είναι στην πρωτοπορία των χωρών που θα διαμορφώσουν το 2009, στην Κοπεγχάγη μια νέα φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κυότο μετά το 2012".
Για τούς αεριτζήδες που εμπορεύονται μολυσμένο και καθαρό ,"αέρα κοπανιστό" ο κ.Παπανδρέου δεν εξέφραε άποψη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου