Φεβρουαρίου 16, 2009

Καταρρέουν οι Εργατικοί στη Βρετανία


Kαταρρέουν οι Εργατικοί στη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος έχει μειωθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, στο 25%.
Η δημοσκόπηση της ComRes, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Independent on Sunday, δίνει προβάδισμα 16 μονάδων στο Συντηρητικό κόμμα -τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση- με το ποσοστό του να παραμένει στο 41%.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, πως οι Εργατικοί διατηρούν προβάδισμα μόλις τριών μονάδων έναντι του μικρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Τα αποτελέσματα αυτά θεωρούνται βαρύ πλήγμα για τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, που θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές έως το 2010.
Ο Μπράουν φαινόταν να καταγράφει προσωπικά κέρδη έναντι των αντιπάλων του στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καθώς οι ψηφοφόροι δήλωναν πως εγκρίνουν τα βήματα που κάνει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Με τη Βρετανία, όμως, να έχει εισέλθει κι επίσημα σε ύφεση, την αύξηση των απολύσεων και τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων στερλίνων από τα χρήματα των φορολογουμένων στις τράπεζες, η τάση που είχε χαρακτηριστεί ως «Brown Bounce» («η ανάκαμψη του Μπράουν) μπορεί να εξάντλησε τα όριά της.
Πάντως, οι Βρετανοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να δηλώνουν πως δεν έχουν πεισθεί ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει τις ικανότητες να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Μόλις το 35% απαντά θετικά στο ερώτημα εάν ο Κάμερον έχει τις λύσεις για να βγάλει τη Βρετανία από την ύφεση, ενώ το 45% κρίνει ότι δεν μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο.
Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης υψηλά επίπεδα αγανάκτησης για την πολιτική των μεγάλων επιδομάτων και μπόνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα: το 84% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο στους μισθούς των στελεχών των τραπεζών που διασώθηκαν χάρη στην κρατική παρέμβαση. Ποσοστό 82% τονίζει εξάλλου, ότι τα κορυφαία στελέχη των ιδίων ιδρυμάτων θα έπρεπε να εξαναγκαστούν να επιστρέψουν τις πρόσθετες αμοιβές που έλαβαν.
Αρνητική για τον Γκόρντον Μπράουν είναι η εικόνα που δίνει άλλη μία δημοσκόπηση, της YouGov για την εφημερίδα Sunday Times. Παρότι δεν καταγράφει δραματική πτώση της δημοτικότητας του ιδίου, δίνει στους Συντηρητικούς προβάδισμα 12 μονάδων και ποσοστό 44% στην πρόθεση ψήφου.
Η δημοσκόπηση της ComRes έγινε σε δείγμα 1.006 ενηλίκων για την Κυριακάτικη Independent την 11η και 12η Φεβρουαρίου. Η YouGov πήρε συνεντεύξεις από 1.711 ενηλίκους σε ολόκληρη τη Βρετανία μέσω Διαδικτύου για λoγαριασμό των Sunday Times την 12η και 13η Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου