Φεβρουαρίου 09, 2009

Επίσκεψη της κας Μπακογιάννη (ως ΟΑΣΕ) στα Τίρανα.

Οι ανησυχίες για τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών στις 28 Ιουνίου, για την ανάδειξη της νέας αλβανικής κυβέρνησης, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της συζήτησης που είχε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ στα Τίρανα με τους εκπροσώπους των περισσότερων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. .
Απαντώντας στις ανησυχίες αυτές, η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών είπε, ότι μεταξύ των στόχων για τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών είναι ,να υπάρξει ξεκαθάρισμα μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής των διπλοεγγεγραμμένων, να εφοδιαστούν εγκαίρως όλοι οι ψηφοφόροι -κυρίως αυτοί που δεν διαθέτουν διαβατήρια- με ταυτότητες, ώστε να κατέχουν ένα από τα δύο έγγραφα με τα οποία είναι δυνατόν να ψηφίσουν,και να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση και διακίνηση προς τους χώρους ψηφοφορίας, καθώς και ελεύθερη μετάδοση από τα ΜΜΕ.
Η αλβανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Λουλζίμ Μπάσα, το μεσημέρι μετά τη συνάντησή του με την κα Μπακογιάννη, ζήτησε να υπάρξει και μακροπρόθεσμη αποστολή του ΟΑΣΕ/ODIHR, πολύ πριν από την διεξαγωγή των εκλογών, για τον έλεγχο της προετοιμασίας, εκτός από τους παρατηρητές που θα εποπτεύσουν αυτή καθ΄ αυτή την εκλογική διαδικασία.
Ο ODIHR έχει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να δώσει την εικόνα που θα επικρατήσει κατά την εκλογική αναμέτρηση στη διεθνή κοινότητα, είπε η υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αν οι εκλογές δεν διεξαχθούν με δίκαιο και ελεύθερο τρόπο, αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και κυρίως για την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για την πρόσφατη ψήφιση νόμου ο οποίος προβλέπει το άνοιγμα των «φακέλων» των δημοσίων λειτουργών και την αποπομπή τους, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι συνεργάστηκαν με τις μυστικές υπηρεσίες του προηγούμενου καθεστώτος.

Η κα Μπακογιάννη απάντησε σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, λέγοντας ότι «διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας γι' αυτόν τον νόμο, τον συζητήσαμε με την αλβανική κυβέρνηση και θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά την εφαρμογή του».
Η υπουργός θα ζητήσει να έρθουν στην Αλβανία εμπειρογνώμονες σε νομοθετικά ζητήματα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την προεδρία της ΕΕ και τον ΟΑΣΕ ,προκειμένου να βρεθεί λύση για την τύχη του νόμου, που έχει προκαλέσει σοβαρέςαναταράξεις .
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι θα γίνει επιλεκτική εφαρμογή του ,προκειμένου να απομακρυνθούν από τη δημόσια ζωή οι πολιτικοί αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος, και έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Στη συνάντηση με την κ.Μποκογιάννη ήταν και ο πρόεδρος του κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλης Ντούλες.
Λίγο πριν την αναχώρησή της για την Αθήνα, η κα Μπακογιάννη επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που απασχολούν την ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας.
από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου