Φεβρουαρίου 19, 2009

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για «ξέπλυμα» χρήματος ο Α. Στάνφορντ.

Στο μικροσκόπιο και του FBI έχει βρεθεί ο Τεξανός δισεκατομμυριούχος Άλεν Στάνφορντ, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν, πέραν της απάτης για την οποία κατηγορείται από τις χρηματιστηριακές ελεγκτικές υπηρεσίες, εμπλέκεται και σε «ξέπλυμα» χρήματος των μεξικανικών καρτέλ ναρκωτικών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) απήγγειλε, την Τρίτη, σε βάρος του Στάνφορντ και δύο ανωτάτων στελεχών του ομίλου του, Stanford Group Co, κατηγορίες για απάτη ύψους 8 δισ. δολαρίων.

Όπως μετέδωσε το δίκτυο ABC επικαλούμενο αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει, οι μεξικανικές αρχές δέσμευσαν, στη συνέχεια, ένα από τα ιδιωτικά του αεροπλάνα, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται εδώ και έναν χρόνο. Σύμφωνα με το δίκτυο, μέσα στο αεροπλάνο βρέθηκαν επιταγές που πιστεύεται ότι συνδέονται με το καρτέλ του Κόλπου, το οποίο θεωρείται ως μια από τις πιο βίαιες συμμορίες του Μεξικού
.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το ABC, ο Στάνφορντ ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για «ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία ξένων αξιωματούχων».

Όπως γράφει σήμερα η Washington Post, η έρευνα της SEC ακολουθεί προηγούμενες κυβερνητικές έρευνες για το κατά πόσο ο Στάνφορντ εκπλήρωνε τις φορολογικές του υποχρεώσεις και για τις υπεράκτιες εταιρείες του.

Σύμφωνα με πρώην στέλεχος ομοσπονδιακής υπηρεσίας επιβολής του νόμου, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, τη δεκαετία του 1990, το FBI και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες ερευνήσει ότι στις υπεράκτιες τράπεζες του Στάνφορντ «ξεπλένονταν» χρήματα, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν αποδείξεις για να τον παραπέμψουν.

Οι New York Times παραθέτουν, άλλωστε, εκτιμήσεις ειδικών του χώρου της οικονομίας, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι σημαντικές παραβάσεις που συστηματικά έκανε ο όμιλος Στάνφροντ επί χρόνια πριν από την κίνηση που έκανε η SEC την Τρίτη, ήταν ενδείξεις βαθύτερων προβλημάτων και σημειώνουν ότι τα αρχεία δείχνουν ότι πάντοτε οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν μόνο μικρά πρόστιμα στην εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου