Φεβρουαρίου 24, 2009

Έκτακτο φόρο σε υψηλά εισοδήματα και «πάγωμα» μισθών εξετάζει η κυβέρνηση!


Έκτακτα φορολογικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αυξήσει τα κρατικά έσοδα και να δώσει το μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι ακολουθεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.
Μία από τις εισηγήσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας προτείνει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, ώστε στα δημόσια ταμεία να μπουν έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ.
Αυτή η εισφορά μπορεί να έχει τη μορφή μίας έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης επί των τραπεζικών καταθέσεων που θα υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως για παράδειγμα τα 50.000 ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο απορρίπτουν το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, καθώς εκτιμάται ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην καταναλωτική ζήτηση, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα απ' αυτή τη ρύθμιση δεν είναι και τόσο υψηλά.
Και αν ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το ενδεχόμενο έκτακτων φόρων, τα πράγματα είναι διαφορετικά για την εισοδηματική πολιτική:
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν καταλήξει σε αυξήσεις μισθών κοντά στο ύψος του πληθωρισμού (2%-2,5%). Οι αυξήσεις αυτές, τονίζουν τα συνδικάτα, ισοδυναμούν ουσιαστικά με μειώσεις των πραγματικών αποδοχών, λόγω και της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.
Για τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ εξετάζεται να δοθεί αύξηση σε ποσοστό (κοντά στο 5%) και όχι συγκεκριμένα ποσά, όπως είχε γίνει την τελευταία διετία. Ανάλογη θα είναι η αύξηση για το ΕΚΑΣ, με παράλληλη αύξηση των εισοδηματικών κλιμακίων ώστε να παίρνουν το επίδομα περισσότεροι δικαιούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου